Dogovoren nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku

Radiosarajevo.ba
Dogovoren nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku
Foto: Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH / Sastanak delegacija BiH i Turske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dogovorio je danas u Ankari, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pekdemirlijem, nastavak izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

"Izvoz goveđeg mesa, biće nastavljen i do kraja ove godine. Bosna i Hercegovina će moći da izveze 3.000 tona iskoštenog mesa, čime ćemo otkloniti zastoj u realizaciji ovog aranžmana", izjavio je ministar Šarović nakon sastanka.

Naime, kako Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine  i Republike Turske, još uvijek čeka ratifikaciju Parlamenata, ministar Šarović zatražio je da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bosasnkohercegovački privrednici ne bi trpjeli posljedice čekanja.

Sastanak delegacija BiH i Turske - undefined

Foto: Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH: Sastanak delegacija BiH i Turske

Iz Ministarstva su poručili da je Turska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, a obim robne razmjene između dvije zemlje iznosi 700 miliona dolara.

Tokom sastanka, dvojica ministara razgovarali su o ukupnoj trgovinskoj razmjeni dvije zemlje kao i dugoročnim aranžmanima dogovorenim kroz Sporazum o slobodnoj trgovini.

U okviru posjete Turskoj, ministar Šarović sutra će se sastati i sa ministrom trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije