Nije isključio mobitel u avionu pa ostao bez 450 maraka

Radiosarajevo.ba
Nije isključio mobitel u avionu pa ostao bez 450 maraka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mnogi putnici znaju da kad se leti visoko iznad oblaka avion treba ili isključiti ili namjestiti na „airplane mode“. Ipak, neki tu uputu ignoriraju, pa telefon ostave u uobičajenom načinu rada. Upravo je to napravio jedan gospodin, pa ga je uvelike iznenadio mjesečni račun za mobitel!

Putnik koji je letio s irskom kompanijom Aer Lingus, na teži je način saznao kako vas nestavljanje mobitela na avionski način rada može jako skupo koštati.

Naime, kako prenosi Irish Times, njih je kontaktirao jedan putnik koji je nije prebacio na „airplane mode“, a s obzirom da je letio preko okeana u SAD, sljedeći račun za mobitel koji je dobio bio je uvećan za – 300 dolara (oko 450 maraka).

Problem se dogodio što se mobitel jednostavno spojio na neku drugu mrežu u zraku. Iz aviokompanije su poručili kako im je zbog incidenta žao, ali i jasno naznačili kako putnicima preporučaju stavljanje mobitela u avionski način rada ili plaćanje i registriranje na njihov wi – fi dostupan u avionu.

Najgora opcija jest ostaviti mobitel na standardnom načinu rada, jer postoji opasnost da će se mobitel spojiti na neku neuobičajenu mrežu, što bi vas moglo kao što i sami vidite, skupo koštati.

Čak iako ne letite, s roamingom uvijek valja biti oprezan. Naime, još se sjećamo incidenta koji se dogodio ranije ove godine, kad je jedna njemačka porodica po povratku s cruisera dobila račun za mobitel u iznosu od 12.500 eura (oko 25.000 KM).

Razlog? 12-godišnji sin je za vrijeme plovidbe u blizini Norveške potrošio više od 500 megabajta spojivši se na brodsku mrežu koja se ne koriste za privatnu upotrebu, te je spajanje na nju užasno skupo.

Na kraju je porodici ipak dio novca oprošten, te im je ispostavljen račun na 7.000 eura manje (14.000 KM), ali su Nijemci uzeli advokata smatrajući kako je u pitanju čista - pljačka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije