Pet intrigantnih mjesta u svijetu zatvorenih za posjete

Radiosarajevo.ba
Pet intrigantnih mjesta u svijetu zatvorenih za posjete
Bright Side / Moutn Wather Centar za hitne operacije u Virdžiniji (Pristup ograničen na visoko pozicionirane zastupnike)
Mnogo je intrigantnih uglova svijeta koje velika većina nas neće imati priliku posjetiti. I svaka ima svoj sopstveni razlog nedostupnosti.
Takva mjesta neminovno privlače veliku pozornost turista i avanturista, ali ipak ostaju gotovo u potpunosti nedostupna.
 
Bright Side podiže veo tajne sa ovih lokacija, pa pogledajte šta se tu krije.
 

Moutn Wather Centar za hitne operacije u Virdžiniji 

 Mount Wather je tajno skrovište vlade SAD-a. Operativni centar je skriven ispod planina i opremljen tako da može voditi državu u slučaju katastrofe ili bilo koje vanredne situacije. Dio strukture centra je izgrađen iznad zemlje a vode ga i čuvaju službenici osiguranja posebnog odjela. Unutra, centar se vodi sopstvenim zakonima i izričito je zabranjen pristup osobama izvana.

Svalbard Dvorana sjemena Svijeta, Norveška (Skladišni objekat za slučaj katastrofe)

 Unutar planinskog masiva na norveškom otoku Spitsbergen, na dubini od 120 metara, izgrađen je tunel unutar kojeg se održava konstantna temperatura od -18 stepeni Celzijusovih. Vlažnost se drži na minimumu, i mikroklima tunela se reguliše automatiziranim sistemom. Ovdje se čuva posljednja nada čovječanstva da oživi prirodni svijet u slučaju kataklizmičnog događaja. Kontejneri sjemena čuvaju agrikulturno naslijeđe svih zemalja svijeta, i iz tog razloga niti jednoj osobi nije dozvoljeno da uđe iz straha od oštećivanja šanse za preživaljavanje cijelog čovječanstva.

Vale do Javari Reservation, Brazil

 Domorodačka plemena naseljavaju džungle Amazona dugi niz vijekova. Fotografije iz zraka potvrđuju njihovo postojanje, ali još uvijek ostaju van doticaja sa vanjskim svijetom. U Vale do Javari rezervatu trenutno postoji 14 plemena koji nemaju nikakvo znanje niti iskustvo o vanjskom svijetu i čiji životni stil se i dalje vrti oko poljoprivrede. Istraživači su otkrili dodatnih 8 sela tu, čime su došli do procjene da ukupna populacija domorodaca iznosi oko 2000 ljudi. Zbog njihove sigurnosti i očuvanja životnog stila, zvaničnici su zabranili ljudima da stupaju u zonu Amazonskih šuma na površini od oko 77 hiljada kvadratnih kilometara.
 

Klub 33, New Orleans

 
Walt Disney je osnovao klub koji je okupljao poznate ivestitore, eminentne javne ličnosti i političare pod jednim krovom. Nikada nećete biti pozvali da posjetite "Klub 33" niti će iko ikada proći kroz misteriozna vrata i doznati bilo šta i o samom nazivu kluba. Glasine kažu da broj jednostavno ne predstavlja broj članova kluba. Za one koji izgaraju od želje, mogu posjetiti klub uz period čekanja od 14 godina u startnu uplatu od 10450$ za individue ili 275000$ za kompanije. Nakon toga, svake godine plaćate članarinu od 3275$ za individue i 6100$ za kompanije, kako biste zadržali članstvo.
 

Magnetni otok Es Vedra

 
Stjenoviti otok Es Vedra je jedan od Balearskih otoka uz obale Španije, i navodno sadrži treći po redu najmoćniji stepen geomagnetne sile na Planeti (prvi i drugi su Bermudski trougao i Sjeverni pol). Otok nema metalnih elemenata, sačinjen je u potpunosti od vulkanskih stijena. Ovdje tehnologija zakazuje, i ne možete vjerovati ni da li vam kompas pokazuje pravi smjer - igla ce se haotično okretati u različitim smjerovima. Misteriozna Es Vedra se pojavljuje u legendama i pričama. Španska vlada je zabranila pristup na otok bilo kome, proglasivši ga prirodnim rezervatom. Neki tvrde da lokalni Španjolci organizuju povremene ilegalne ekskurzije na otok. Sve što legalno možete uraditi je da posmatrate obale otoka iz vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije