Zabrinjavajući podaci: Temperature u martu premašile prosjek

Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajući podaci: Temperature u martu premašile prosjek
Mashable / NASA
Toliko o usporavanju globalnog zagrijavanja. Novi podaci objavljeni u petak pokazuju da je mart 2017. godine bio drugi po redu najtopliji zabilježeni mart do sada, odmah iza marta prošle godine.

Globalna prosječna temperatura površine Zemlje je iznosila 1,12 stepeni Celzijusovih toplije od prosjeka od 1951. do 1980. godine. Dvije gornje martovske temperaturne anomlaije dogodile su se u posljednje dvije godine, piše Mashable.

Prošlogodišnji mart je bio najtopliji taj mjesec ikad zabilježen, sa temperaturnim anomalijama od 1,27 stepeni Celzijusovih iznad zabilježenog mjesečnih prosjeka u dvadesetom vijeku.

Mart 2017. je u NASA-inoj bazi podataka zabilježen kao jedan od osam mjeseci koji su imali globalnu temperaturnu anomaliju veću ili jednaku jedan stepen Celzijusov. Ovo je naročito relevantno uz podatak da su svjetski lideri odlučili ograničiti globalno zagrijavanje na "daleko ispod" dva stepena Celzijusa niže od predindustrijskog prosjeka do 2100. godine.

NASA - Zabrinjavajući podaci: Temperature u martu premašile prosjek

Skorašnje mjesečne temperature su se opasno približile jednoj klimatskog granici koja se tiče zemalja u razvoju, koje ciljaju zadovoljavajuću temperaturu od 1.5 stepeni Celzijusovih, odnosno 2.7 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskog prosjeka.

Ako globalne temperature premaše ovaj nivo, upozoravaju svjetski lideri, mala otočja kao što su Maldivi i Karibi bi se mogli suočiti sa egzistencijalnom prijetnjom usljed porasta nivoa mora.

Prema globalnoj mapi temperaturnih anomalija, Evropa i Rusija, posebno Sibir, su bili mnogo topliji od prosjeka 20. vijeka.

Cijela 2016. je bila najtoplija zabilježena godina otkad se ovakva statistika bilježi. Moguće je, iako ne zasigurno, da će 2017. biti toplija od 2016., i postati tako treća najtoplije godina za redom. NOAA-ini i NASA-ini naučnici tvrde da je globalno zagrijavanje izazvano ljudskim faktorom.
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije