NASA: Na satelitima Saturna i Jupitera postoje gotovo svi uvjeti za život

Radiosarajevo.ba
NASA: Na satelitima Saturna i Jupitera postoje gotovo svi uvjeti za život
Nova istraživanja Hubblea i letjelice Cassini pokazuju da bi uvjeti pogodni za život mogli postojati na Saturnovu mjesecu Enkeladu, kao i na Jupiterovom mjesecu Europa.

"S ovim novim istraživanjima napravili smo veliki korak prema odgovoru na pitanje postoji li život u svemiru“, rekla je voditeljica NASA-ine konferencije koja je počela u 20 h u sjedištu svemirske agencije u SAD-u, prenosi Index.

Enkelad ima gotovo sve što je potrebno za život kakav postoji na Zemlji - amonijak, CO2 i vodik, te neke organske tvari. Otkriveni vodik mogao bi biti temelj za život, slično kao na Zemlji. On bi mogao biti temelj hemijske energije za hranidbeni lanac, slično kao što je kraj hidrotermalnih izvora na dnu okeana na Zemlji.

Podaci također pokazuju da je temperatura u okeanu pod ledenom korom najviša u području tigrovih pruga iz kojeg dolaze snimljeni gejziri koji izbacuju vodu daleko u svemir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije