Jako neobično prijateljstvo: Riba iz jezera i žena već pet godina druguju

1
Radiosarajevo.ba
Jako neobično prijateljstvo: Riba iz jezera i žena već pet godina druguju
Foto: Holly Jorgensen/The Dodo / Riba Greenie

Holly Jorgensen stajala je na svom pristaništu kad je primijetila ribu sunčanicu, poznatu i kao veliki bucanj, u vodi.

Činilo se da čuva svoje gnijezdo, što nije bilo neobično, ali...

"Mužjaci su poznati po tome što su čuvali svoja gnijezda, ali nešto je bilo u načinu na koji me pogledao. Kada je 'prošao' kroz čuvanje svog gnijezda, počeo me pratiti i puštati da ga mazim", kazala je Jorgensen.

Ribu je nazvala Greenie i pitala se hoće li ga ikad više vidjeti. A ispostavilo se da se Greenie vraćao iznova i iznova.

"Izgledalo je nevjerovatno da me se sjećao sve dok nisam pročitala o univerzitetskoj studiji koja je dokazala da ribe mogu razlikovati ljudsko lice i pamtiti ga šest mjeseci", rekla je Jorgensen.

Tokom prve zime, Jorgensen se pitala hoće li ponovno vidjeti Greenieja kad se sve otopi, ali čim je proljeće stiglo, vratio se, čekajući svog novog najboljeg prijatelja, piše The Dodo.

Jorgensen i Greenie prijatelji su već pet godina. Ponekad Greenie sa sobom povede i "ribljeg prijatelja", ali nijedan se ne vraća kao Greenie.

Kad god Jorgensen posjeti Greenieja, ona ga mazi i daje mu poslastice, a on je čak naučio skočiti iz vode tražeći svoje grickalice.

"Uvijek me gleda na poseban način", rekla je Jorgensen.

Nedavno je Greenie doplivao do Jorgensena s kukom u ustima. Žena ju je uspjela nježno ukloniti, i činilo se da je nakon toga ova neobična riba dobro.

Svakim danom njihova veza raste. Ponekad, kad Jorgensen ode na kupanje u jezeru, Greenie bude uz nju i ljudi su uvijek zbunjeni kad vide ovaj čudni par zajedno.

"Jednog dana preplivala sam na drugi kraj jezera i govorila nekim mladićima o Greenieju kad je jedan od njih pitao 'Je li to on?'. I bio je", ispričala je Jorgensen.

Dodala je da ju je pratio i da su svi bili zapanjeni.

Greenie i Jorgensen imaju vrlo posebno, gotovo neobjašnjivo prijateljstvo, a Jorgensen se nada da će ona i Greenie biti najbolji prijatelji dugi niz godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije