Nevjerovatno: Porodica kupila kuću za jedan euro, objasnili su i kako

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno: Porodica kupila kuću za jedan euro, objasnili su i kako
Foto: Printscreen / Kupili kuću za jedan euro

Brojne zapadne zemlje već godinama muku muče s padom broja stanovnika. Ljudi djecu, ako ih imaju, dobivaju sve kasnije, a rijetke porodice imaju više od dvoje ili troje djece. Osim toga, problem je i centralizacija koja ubrzava odumiranje brojnih mjesta.

Kako bi se tome stalo u kraj, vlade ogranizuju takmičenja u kojima za vrlo malo novca ili uz velike subvencije omogućuju mladim parovima da osiguraju nekretnine za svoje porodice.

Italijanska je vlast tako odlučila mladim ljudima omogućiti kupovinu kuća u određenim pokrajinama za samo jedan euro (1.95 KM). Naravno da postoje neki uslovi, a njih su istražili Sara i Luca koji su odlučili s kćerkom Luce živjeli na Siciliji. Svoje iskustvo detaljno su opisali u videu koji su objavili na YouTube.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Stara kuća koju su kupili nalazi se na brdašcu okružena sličnim, starim kamenim kućama, a u videu brzo postaje jasno da je pred mladom porodicom puno posla prije nego njihov dom bude useljiv.

Upravo to je ključno - kuće su iznimno jeftine, no kupci se moraju obavezati da će ih obnoviti i učiniti sigurnim. Sara i Luca objašnjavaju kako su se u kuću zaljubili kada su vidjeli prostoriju koja bi trebala biti dnevni boravak, s originalnim keramičkim pločicama, visokim kupolastim plafonom i balkonom s predivnim pogledom na more.

Otkrili su da su gotovo hiljadu godina staru kuću u italijanskom selu kupili jer posjeduju nasad maslina nedaleko od nje koji žele obrađivati, a ispalo je jeftinije kupiti i obnoviti takvu kuću nego izgraditi novu ili iznajmljivati.

Ipak, ne radi se o konačnoj cifri od jednog eura (1.95 KM) koju ste vjerojatno čuli za vrijeme marketinške kampanje koja je pozivala ne samo Italijane već sve koji su zainteresirani da za nevjerovatno nisku cijenu kupe kuću.

Kada se odlučite za ovu opciju, imate ograničeno vrijeme da obnovite kuću koju ste kupili, postoji proces koji potencijalni kupci moraju proći da se utvrdi da su dobri kandidati, a određena mjesta zahtijevaju i da se obavežete da ćete živjeti u mjestu određen broj godina, dobiti državljanstvo, a znaju čak i zabraniti prodaju kuće na nekoliko godina ili decenija.

Obnovu, naravno, plaćate sami, a radi se o iznosu od nekoliko desetina hiljada eura. Sara i Luca ističu kako je ovo, barem u njihovom slučaju, i dalje bila najisplativija opcija, prenosi Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije