Nevjerovatne žene koje su ispisale historiju dobit će svoje mjesto u Barbie liniji

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatne žene koje su ispisale historiju dobit će svoje mjesto u Barbie liniji
Djeca širom svijeta uskoro će moći imati Barbie koja je napravljena po Fridi Kahlo, Amelii Earhart ili Katherine Johnson.

Sve su tri žene ušle su u historiju: Amelia Earhart je bila prva žena koja je preletjela Atlantski okean, meksička umjetnica Frida Kahlo poznata je po svom jedinstvenom slikarskom stilu i feminističkom aktivizmu i Katherine Johnson prekinula je granice za crne žene u matematici i izračunala mnogobrojne putanja za NASA-u, uključujući let Apolla 11 1969. na Mjesec.

Lutke, koje su dio Mattelove nove serije pod nazivom "Inspiring Women", ići će u masovnu proizvodnju i prodaju u trgovinama. Kompanioja još nema precizan datum kada će doći na policame, ali kažu da će svako doći s obrazovnim informacijama o ženi koja je bila inspiracija.

"Kao brand koji nadahnjuje neograničen potencijal u djevojkama, Barbie će počastiti svoju najveću liniju ženama koje su uzor za nadolazeći Međunarodni dan žena, jer znamo da ne možete biti ono što ne možete vidjeti", rekla je Lisa McKnight, generalna direktorica Barbie, u utorak u saopćenju za medije.

"Djevojke su se oduvijek mogle igrati različitih uloga i karijere s Barbie, a oduševljeni smo što im možemo pokazati uzore iz stvarnog života kako bismo ih podsjetili da mogu biti što god žele."

Uoči Međunarodnog dana ženaBarbie "Shero" linija također odaje počast još 14 ženskih uzora iz cijelog svijeta. Ove lutke koje slave žene koje su pomakle granice u svojim poljima nisu namijenjene prodaji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije