Nevjerovatna priča ostavila u šoku i naučnike: Tri krokodila spasili psa koji je upao u rijeku

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna priča ostavila u šoku i naučnike: Tri krokodila spasili psa koji je upao u rijeku
Foto: CBS News / Nevjerovatan slučaj zabilježen u Indiji!

Kad je mali psić u Indiji potražio utočište u rijeci dok ga je jurio čopor divljih pasa, odmah su ga okružila tri krokodila.

Bili su toliko blizu da su ga mogli lako proždrijeti, navode naučnici, ali kada su njihove njuške došle u kontakt  s psićem, u čudesnom obratu događaja - pomogli su mu spasiti život.

Situacija je opisana u novom izvještaju objavljenom u Journal of Threatened Taxa od strane naučnika koji su proveli godine proučavajući močvarne krokodile, koji su inače poznati kao "muggers", u Maharashtri, Indija.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Odrasli mužjaci ovih krokodila mogu narasti do 5.5 metara duljine i težiti do impresivnih 450 kilograma prema Indijskom institutu za divlje životinje, ali prema istraživačima, ta golema veličina ne znači uvijek da su agresivni.

Naučnici su tako opisali slučaj u kojem je mladog psa jurio čopor divljih pasa i koji je na kraju pokušao pobjeći u rijeku Savitri. U to su vrijeme tri odrasla krokodila uočena u blizini u vodi i njihovu je pozornost privukla mlada životinja, piše CBSnews.

Ali, umjesto da pas postane njihov sljedeći plijen, krokodili su ga "odveli" na sigurno, dalje od mjesta gdje ga je na obali rijeke čekao čopor pasa.

Što ti je priroda: Aligator pokušao pojesti rodu, pa njega pojeo krokodil

Što ti je priroda: Aligator pokušao pojesti rodu, pa njega pojeo krokodil

"Ti su krokodili zapravo dodirivali psa svojom njuškom i gurali ga kako bi se sigurno vratio na obalu i na kraju je i pobjegao", napisali su istraživači. "...S obzirom na to da je krokodil bio unutar dometa napada i mogao je lako proždrijeti psa, ali nijedan od njih nije napao već su ga spasili što implicira da je iz nekog razloga izostao nagon gladi kod ovih predatora."

Ali, zašto krokodili ovo nisu iskoristili kao priliku da pojedu psa, kao što su to činili u drugim slučajevima? Čak ni naučnici nisu sigurni.

Njihova najbolja pretpostavka je, međutim, da su pokazali - emocionalnu inteligenciju.

"Emocionalna empatija" – koja jednoj vrsti omogućuje "da iskusi emocionalne osjećaje druge" – nije temeljito istražena kod ovih životinja, rekli su, ali bi mogla biti odgovor.

Nevjerojatan slučaj u Indoneziji: Krokodil vratio tijelo utopljenog djeteta spasilačkom timu

Nevjerojatan slučaj u Indoneziji: Krokodil vratio tijelo utopljenog djeteta spasilačkom timu

"Neobičan slučaj psa kojega je 'spasila' skupina krokodila o kojem je ovdje izvješteno čini se više na liniji empatije nego altruističkog ponašanja", navceli su naučnici.

U svom istraživanju, naučnici su došli do još jednog "zanimljivog" otkrića - ovi krokodili posebno vole cvjetove nevena!

Krokodile su redovito viđali kako plutaju, sunčaju se i leže oko žutih i narančastih cvjetova, često održavajući "fizički kontakt" s njima. Poznato je da latice nevena imaju antimikrobne spojeve koji mogu pomoći u zaštiti kože od gljivica i bakterija, rekli su istraživači, a s obzirom na kontaminaciju kanalizacije u Savitriju, vjeruje se da bi kontakt mogao pomoći u ublažavanju takvih problema.

"Ovo ponašanje je novo i intrigantno", rekli su istraživači, dodajući da sve ovo zahtijeva daljnje istraživanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije