Nestvarno lijep: Čudesni italijanski gradić nastao kao porezna prevara

0
Radiosarajevo.ba
Nestvarno lijep: Čudesni italijanski gradić nastao kao porezna prevara
FOTO: Pixabay / Alberobello

Upitajte iskusne putnike i Italijane gdje otići na izlet na jugu Italije – sigurni smo da popis neće proći bez gradića na brdašcima provincije Bari.

Mjesto se zove Alberobello, a njegov zaštitni znak su tzv. trulli kućice. Jedan pogled na grad i pomislit ćete da ste zašli u najromantičniju verziju ruralnog Mediterana iz 16. stoljeća. 

Razlog tome je njegova bajkovita arhitektura, tj. tradicionalna gradnja kuća od kamena sa krovovima u obliku stošca. Gradnja ovog tipa bila je prisutna i ranije (a i van Italije), no do bolje organizacije i ujedinjavanja došlo je prije 500 godina.

Postoje brojne verzije o tome zašto je podignut Alberobello, no najpopularnija je ona koja dobro rezonira s ljudima i danas: priča koja kaže kako je naselje podignuto iz stoljećima stare potrebe čovjeka da izbjegne plaćanje poreza, prenosi punkufer.dnevnik.hr. 

Naime, kada je Kraljevina Napulj poslala „svog čovjeka“ u prikupljanje poreza, lokalne vlasti su se dosjetile lukavštine: izgraditi feudalno naselje od vapnenačkog kamenja bez veziva, koje se lako može demontirati i ponovno podignuti kada poreznici odu.

S vremenom su dobili kraljevske povlastice što ih je oslobodilo feudalnih davanja, no zadržali su stil gradnje: debeli krovovi i dobra izolacija činili su ove „apartmane“ ugodnima ljeti, a toplima zimi.

Možda se na prvu čini kao muzej davnih vremena na otvorenom i iznenađuje ideja da netko tu još živi, ali ovaj gradić ima čak 11.000 stanovnika. Štoviše, zapadnjački turisti pokazuju velik interes za kupovinom tih nekretnina koje bi preuredili u kuće za odmor.

Ovaj stil gradnje nije nepoznat u svijetu. Mnogi će se odmah prisjetiti istarskih kažuna, a slične građevine moguće je pronaći od Mediterana do Njemačke. Služili su uglavnom kao zaklon poljoprivrednicima ili kao spremište, iako se u nekima od njih i stanovalo.

Posebnost ovog talijanskog mjesta je ipak u tome što su na tako maloj površini perfektno očuvani brojni primjerci koji i danas vrve životom, zbog čega ga je godine 1996. UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine u Evropi.

Mogli bismo pisati o autentičnoj atmosferi, pitoresknim ulicama, restorančićima s terasama u dvorištu, šarmantnim suvenirnicama, no vjerujemo kako je i sam pogled na galeriju fotografija dovoljan da se zaljubite i počnete planirati svoje iduće putovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije