Nevjerovatan život šefice You Tubea: "Iznajmila garažu dvojici čudaka, bili su to tvorci Googlea'

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan život šefice You Tubea: "Iznajmila garažu dvojici čudaka, bili su to tvorci Googlea'
Foto: EPA - EFE / Susan Wojcicki

Susan Wojcicki odlučila je 1998. godine kupiti kuću u mirnom predgrađu Californije, Menlo Parku, ali znala je da hipoteku koju je digla neće moći plaćati ako jednu sobu nekome ne iznajmi.

Stoga su Susan i njen suprug iznajmili garažu Larryju Pageu i Sergeyju Brinu za 1.700 dolara mjesečno. To je na kraju ispao najsretniji susret stanodavca i podstanara u historiji, piše The Times.

Brin i Page su u to vrijeme planirali osmisliti posebnu Internet tražilicu, a Susan je idejom bila toliko oduševljena da je dala otkaz na poziciji marketinga u Intelu, firmi koja se bavi proizvodnjom čipova te im se odlučila priključiti na projektu.

Meteorolozi upozorili građane o nevremenu: Pratite uživo kretanje oluje koja dolazi u BiH

Meteorolozi upozorili građane o nevremenu: Pratite uživo kretanje oluje koja dolazi u BiH

"Činio se kao vrlo zanimljiv projekt, a Larry i Sergey su očito bili blizu da izmisle nešto vrlo zanimljivo, ali Susan nije imala pojma da će svo vrijeme provesti u garaži pogrbljeni nad desecima računala", napisala je Susanina majka Ester u svojoj knjizi "Kako odgojiti uspješne ljude", objavljenoj 2019. godine.

Susan je postala šesnaesta zaposlenica Googlea, a preuzela je posao povezan uz Google pretraživanje slika i njegovu oglašivačku mrežu AdSense. Devet godina koje je provela kao izvršna direktorica YouTubea, komapnije koju su Page i Brin kupili 2006. godine za 1,65 milijardi dolara na njen nagovor, učinile su ju jednom od najistaknutijih žena u svijetu tehnologije.

Tragedija u SAD: Sin bivše direktorice YouTubea pronađen mrtav

Tragedija u SAD: Sin bivše direktorice YouTubea pronađen mrtav

Susan je preminula u petak, 9. augusta, u dobi od 56 godina, nakon što se protekle dvije godine borila s rakom pluća, a u februaru joj je preminuo i sin. Marco Troper (19) pronađen je mrtav u svom studentskom domu nakon što se predozirao drogom.

"Susan nije bila samo moja najbolja prijateljica i životna partnerica, već žena genijalnog uma, majka puna ljubavi i draga prijateljica mnogima..., njen utjecaj na našu porodicu, ali i svijet je nemjerljiv, napisao je suprug u dirljivoj objavi na Facebooku nakon što je donedavna direktorica YouTubea preminula.

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i njegove matične tvrtke Alphabet, rekao je da je Susan bila jezgra historiji Googlea i da bi bilo teško zamisliti svijet bez nje.

"Izvela me na sladoled i prošetali smo kampusom, odmah sam bio oduševljen ne samo Googleom već i sa Susan", prisjetio se Pichai svog razgovora za posao.

Marc Benioff, izvršni direktor Salesforcea, gdje je Susan bila članica uprave, također joj je odao priznanje.

"Susan je bila pionir u industriji, uzorna majka i cijenjena prijateljica", napisao je u objavi na društvenim mrežama.

Nove promjene na YouTubeu - tiču se gledanja (i preskakanja) reklama

Nove promjene na YouTubeu - tiču se gledanja (i preskakanja) reklama

Prema vlastitim riječima Susan je igrala brojne uloge u četvrt stoljeća koje je provela radeći u Googleu. Bila je ključna u razvoju tehnologije koja raspoređuje potrošnju na oglašavanje po internetu. AdSense, softverski widget koji je omogućio Googleu da posreduje oglase za milijune neovisnih web stranica, postao je vitalni alat za grupu.

Bila je voditeljica Googleovog oglašavanja što je značilo da ima jedan od najvažnijih poslova u jednoj od najmoćnijih svjetskih kompanija. Susan je također odgovorna za dva velika ulaganja koja su se pokazala iznimno dobra za Google; kupnju DoubleClicka, popularne oglašivačke mreže za web izdavače, 2007. godine, koja je uslijedila godinu dana nakon ugovora za YouTube.

Susan je znala kako je Googleova platforma za dijeljenje videozapisa nadmašila druge stranice s istom funkcijom nastala prije godinu dana. Brzo je osmislila poslovni model i plan za kupnju te stranice, a kasnije je priznala da je na njega potrošila svega oko sat vremena. Mnogi su taj njezin potez kritizirali, a Mark Cuban, poduzetnički veteran Dotcoma ga je okarakterizirao kao moronskim.

Kada je Wojcicki odstupila s mjesta šefa YouTubea prošle godine, platforma je do tada narasla na više od 2,5 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika, a ima gotovo 30 milijardi godišnjih prihoda od oglašavanja. Njegova snaga, doseg i profit nadmašuju one tradicionalnih medijskih entiteta, a više od 500 sati sadržaja učitava se svake minute.

Zatim se Susan izborila za kupnju DoubleClicka, a obje kompanije postale su važni dijelovi Googleovog carstva, pomažući diversificirati njegovo poslovanje daleko od njegove izvorne tražilice. Kasnije je nadzirala i Google knjige, Google fotografije, a od 2011. i sve reklamne proizvode kompanije, posao vrijedan više od 28 milijardi dolara.

"Osnivači vjeruju Susan više nego bilo kome na svijetu", rekao je prije dvije godine Patrick Keane, niži Googleov direktor prodaje.

Google testira novi koncept 'Playables': Video igre na YouTubeu?

Google testira novi koncept 'Playables': Video igre na YouTubeu?

Porodica Wojcicki ukorijenjena je u Silicijskoj dolini. Susan je rođena 5. jula 1968. u Santa Clari u Kaliforniji, gdje joj je majka bila novinarka, a otac radio na odjelu fizike na Univerzitetu Stanford. Imala je dvije sestre, koje su i same postigle velike uspjehe; Anne Wojcicki, suosnivačicu i izvršnu direktoricu biotehnološke kompanije 23andMe i Janet Wojcicki, profesoricu pedijatrije na Univerzitetu Kalifornija.

Primjećujući uspjeh i utjecaj Wojcickijevih u tehnologiji, časopis Forbes nazvao je majku Esther "kumom Silicijske doline".

Susan, majka petero djece bila je velika zagovornica obrazovanja za žene s posebnim fokusom na prirodoslovne i tehnološke znanosti, a zalagala se i za jednake plaće te porodiljni dopust. Godine 2014., kada je postala izvršna direktorica YouTubea, Susan je započela 15-sedmični porodiljni dopust osuđujući činjenicu da je SAD jedina zemlja u razvijenom svijetu koja nije ponudila stanku koju je odredila vlada za nove majke. Odstupila je s položaja 2023. rekavši da želi započeti novo poglavlje usredotočeno na porodicu, zdravlje i lične projekte oko kojih je strastvena.

Prošli je mjesec na X-u objavila kako se pridružuje upravnom odboru Planeta, kompanije za snimanje Zemlje koja ima za cilj pratiti promjene i trendove diljem svijeta.

"Veselim se što ću kao njihov najnoviji član uprave savjetovati ovu inovativnu kompaniju da dodatno usmjeri svoje cool proizvode prema nevjerojatnom utjecaju za koji vjerujem da mogu imati na svijet", napisala je u objavi.

Ovog vikenda internet i društvene mreže preplavile su objave u kojima se Susan odaje počast. Među njima je bila i objava na Instagramu Sheryl Sandberg, bivše glavne operativne direktorice Mete, kompanije koja stoji iza Facebooka i Instagrama.

"Kao jedna od najvažnijih žena liderica u tehnologiji - prva koja je vodila veliku kompaniju- bila je predana širenju mogućnosti za žene širom Silicijske doline. Ne vjerujem da bi moja karijera bila kakva je danas bez njene nepokolebljive podrške", napisala je Sandberg.

Susanin život zasigurno ne bi bio isti da nije odlučila iznajmiti garažu, koja je nakon osnivanja Googlea, 2006. godine postala svjetski poznata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije