Australija / Nesebičnim činom rasplakala mnoge: Skinula majicu i spasila koalu iz požara

20. 11. 2019. u 13:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 78

Žena koju su predstavili kao Toni vidjela je koalu kako prelazi cestu na požarištu kraj Long Flata u Australiji. Vidjevši da je nesretna životinja opečena te dezorijentirano srlja u vatru, skinula je majicu te potrčala u pomoć, piše Huffington Post.

Koala se popela na drvo, a Toni ju je umotala u svoju majicu te iznijela na sigurno. Ponudila joj je vodu koju je nesretna životinja halapljivo popila, a ostatkom vode iz bočice joj je isprala opekotine koje je imala po tijelu. 

Toni je medijima rekla da je povrijeđenu koalu potom prevezla do obližnje bolnice za koale u Port Macquarieu koja trenutno zbrinjava 15 tih životinja. Populacija koala u zemlji je ozbiljno ugrožena zbog sve većeg broja požara, a samo u ovoj sezoni vlasti strahuju da ih je poginulo oko 350.

Toplije vrijeme donijelo je klimatske promjene koje mijenjaju životne uvjete ovih životinjica, a njihovo područje smanjila je i deforestacija, kazao je Kames Tremain iz Nature Conservation Council u New South Walesu, piše Huffington Post.

"Razarajući požari će uništiti neke ključne centre ove populacije, a isti će rezultat imati i podizanje temperature zraka", dodao je pojašnjavajući da viša temperatura utječe na nutritivne vrijednosti lišća koje koale jedu. 

U Queenslandu su dresirali mješanca kojem su dali ime Bear kako bi pronalazio i spašavao koale nakon što njihovim područjem prođu požari. Bear također može pronalaziti napuštene bebe koale u divljini. Dosad je pronašao na stotine koala. 

Procjena je kako u Australiji živi od 50.000 do 100.000 koala. Uglavnom borave u šumama eukaliptusa u istočnim državama i u obalnom pojasu. Mogu doživjeti do 20 godina, a mlade nose u tobolcu i spavaju po 18 sati na dan.

Zbog visokih temperatura i požara koji dodatno zagrijavaju zrak, vlasti su najavile da će poduzeti nove korake. U požarima je dosad poginulo šest ljudi, a stradalo je više od 303 kuće. 

Samo u srijedu širom zemlje gorjelo je na 54 mjesta, a od toga 22 požara nisu bila pod nadzorom. Više od 1000 vatrogasaca uz pomoć 90 kanadera pokušava ugasiti vatru.

 

 

NEMA KOMENTARA