Neočekivani porast hemikalije koja oštećuje ozonski omotač

Radiosarajevo.ba
Neočekivani porast hemikalije koja oštećuje ozonski omotač
Naučnici su otkrili neočekivani porast nivoa triklorofluorometana (CFC-11) u atmosferi, što jako oštećuje ozonski omotač, prenosi BBC.

Zabranjen Montrealskim protokolom 1987. godine, nivoi CFC-11 bili su godinama u znatnom padu kao što se i očekivalo, ali sada se taj trend promijenio.

NJaučnici kažu da prema njihovim podacima vrlo vjerovatno nove, ilegalne emisije CFC-11 dolaze iz istočne Azije.

To bi moglo otežati oporavak ozonske rupe i pogoršati klimatske promjene.

CFC-11 jedan je od niza hlorofluorougljika (freona) koji su prvobitno razvijeni kao sredstva za hlađenje '30-ih godina, prenosi Hina.

Također su korišteni u aerosolnim sprejevima i otapalima.

Međutim, naučnicima su trebala desetljeća da otkriju da CFC u atmosferi otpušta atome hlora koji mogu brzo uništiti molekule ozona.

Nova studija objavljena u srijedu u stručnom časopisu Nature pokazuje da je stopa pada koncentracije CFC-11 bila stalna između 2002. i 2012. Međutim, od 2012. taj je pad usporio za oko 50 posto.

Godine 2013. povišeni nivoi CFC-11 otkriveni su u observatoriju Mauna Loa na Havajima.

Autori studije kažu da je za to vjerovatno odgovorna ilegalna proizvodnja CFC-11 u istočnoj Aziji.

Dr. Stephen Montzka iz američke Nacionalne uprave za okeanska i atmosferska istraživanja (NOAA) rekao je za BBC da sve ukazuje na to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije