Ovo je bio nezamisliv prizor u Veneciji: Meduze sada plivaju kroz prozirne vode

Radiosarajevo.ba
Ovo je bio nezamisliv prizor u Veneciji: Meduze sada plivaju kroz prozirne vode
Foto: Printscreen / Vodeni život vidljiv s površine

Vidjeti prekrasne meduze kako mirno plivaju kroz gotovo prozirne vode u venecijskim kanalima bilo je nezamislivo prije samo nekoliko sedmica. Međutim, globalni zastoj koji je stvorio koronavirus sada je to omogućio, piše CNN. 

Biolog Andrew Mangoni snimio je ovog elegantnog posjetitelja italijanskog grada u blizini Trga svetog Marka, područja koje obično vrvi turistima.

Otkako je Italija uvela zabrane kako bi pokušala kontrolirati širenje COVID-19, inače  mutni kanali Venecije su očišćeni, omogućujući da vodeni život bude vidljiv s površine.

"Uspio sam snimiti meduzu koja blizu Trga svetog Marka, pliva samo nekoliko centimetara ispod vodene površine", rekao je Mangoni za CNN.

Kombinacija plime i oseke sa slabim saobraćajem dovela je do taloženja sedimenata na dnu kanala, što je dovelo do povećane prozirnosti vode u venecijskim kanalima.

Destinacije širom svijeta doživjele su promjene zbog manjeg prisustva ljudi. Tako su u gradovima viđeni kenguri, koze...koje istražuju napuštene ulice, dok se medvjedi zabavljaju u praznim nacionalnim parkovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije