Neobičan ‘predmet’ izbačen na plažu izazvao šok među ljudima kada su otkrili o čemu se radi

1
Radiosarajevo.ba
Neobičan ‘predmet’ izbačen na plažu izazvao šok među ljudima kada su otkrili o čemu se radi
Foto: Facebook / Lobanja grbavog kita

U morima žive neka posebna stvorenja, a koliko su neobična često vidimo tek kada se na obali pojavi nešto čudesno što su donijeli valovi.

Mnogi su se začudili videći ono što se pojavila na plaži rta Hatteras u Sjevernoj Karolini. Radilo se o nečemu koštanom i golemom, no osim stručnjaka niko nije znao kakvi su to ostaci.

Iz Cape Hatteras National Seashore objavili su kako se radi o lubanji grbavog kita (Megaptera novaeangliae). Iskoristili su priliku da javnost poduče o neobičnoj strukturi lubanje ovih morskih divova, koja je takva da im olakšava hranjenje.

Automobilom udario dječaka, pa pobjegao sa mjesta nesreće

Automobilom udario dječaka, pa pobjegao sa mjesta nesreće

Ona je, naime, relativno fleksibilna, posebno oko čeljusnih zglobova, što im omogućuje da širom otvore usta kako bi progutali veliku količinu vode i riba.

"Ovaj dio obale je veoma aktivno područje za brojne morske sisavce. Mnogi od njih se kreću i hrane vrlo blizu plaža ovog rta, pa se zbog toga veliki broj nasukavanja događa u tom području", objavili su iz Cape Hatteras National Seashore.

Grbavi kitovi zanimljivi su zbog mnogočega, a posebno zbog pjesama koje ‘pjevaju‘ mužjaci.

Zanimljivo je da te izvedbe znaju trajati i po dvadeset minuta, a svake godine su melodije drugačije. Još uvijek nije potvrđeno zbog čega to tačno rade, piše Jutarnji list.

[facebook]https://www.facebook.com/photo/[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije