FB / Neobičan apel tokom ljetnih vrućina: Pčele su ugrožene, možemo im pomoći

04. 08. 2021. u 10:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zbog vrućina se na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini, a naročito na Facebooku, sve češće mogu se pročitati apeli savjesnih građana u kojima oni pozivaju ljude da ispred zgrada, na ulici i drugim javnim površinama ostave i napune posude s vodom i hranom za životinje lutalice.

Međutim, pažnju bh. javnosti na nedavno je privukla objava s Facebook stranice Tešanj.ba u kojoj se piše o pčelama.

Oni napominju kako i pčele tokom ljeta također mogu pronaći probleme...

"Tokom vrelih dana pčele pronalaze manje cvijeća koje se ionako suši i drugih izvora hrane. Voda je oskudna i mnogo se pčela utapa dok pokušavaju piti iz velikih vodenih površina poput bazena i bara", piše na Facebooku.

Dodaju i praktičan savjet u kojem se navodi slijedeće: "Naribajte jabuku i dodajte malo vode u zdjelu. Pčele će moći uzimati šećere iz voća i piti vodu, a neće se utopiti jer mogu stajati na komadima voća jer populacija pčela je ugrožena. Dajmo im svu podršku koju možemo!", navodi se u objavi s Facebooka.

Ukoliko ste u prilici i želite pomoći ovim životinjama, uvažite ove savjete i pripazite na životinje koje same uvijek ne mogu pronaći dovoljno hrane i vode...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)