Nekoliko čaša piva ima isti učinak kao paracetamol

Radiosarajevo.ba
Nekoliko čaša piva ima isti učinak kao paracetamol
Pixabay / Ilustracija
Samoliječenje alkoholom problematično je i zabrinjavajuće, ali novo istraživanje pronašlo je slučaj u kojemu pivo može biti učinkovitije od uobičajenih lijekova.

Prema istraživačima na Univerzitetu Greenwich u Engleskoj, dva ili tri piva mogu biti djelotvornija protiv bolova od analgetika paracetamola. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Pain.

Istraživači su analizirali rezultate 18 prethodnih istraživanja koja su uključivala 400 ispitanika. Zaključili su da 0.8 promila, što je otprilike tri ili četiri pića za većinu ljudi, može smanjiti bol do 25 posto.

“To se može usporediti s opoidnim lijekovima kao što je kodein, a učinak je snažniji od paracetamola”, rekao je autor istraživanja Trevor Thompson prenosi The Sun.

Prije nego što postanete previše uzbuđeni, morate znati da liječenje boli pivom može biti šteto ako se gleda dugoročno. Thompson je naglasio da je korištenje alkohola kao lijeka štetnije od bilo čega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije