Astro / Neki traže pažnju, neki paniče: Ovo su najveći hipohondri zodijaka

25. 03. 2020. u 19:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Nekoliko znakova horoskopa je sklonije tome da umišlja dijagnoze i stalno strahuje zbog neke bolesti.

Među njima su:

Djevica

Djevica je najveći hipohondar zodijaka. Najčešće ćete je sresti u domovima zdravlja i bolnicama. Stalno ide na neke preglede i umišlja da je bolesna. U nekim slučajevima to može preći i u opsesiju.

Zato stalno čisti svoj dom, svako malo pere ruke, boji se virusa, bakterija, obavezno se vakciniše protiv gripa i zatvara se u kuću kada počne talas bolesti – od crijevnih viroza do virusnih oboljenja. I kada vam treba pomoć jer imate visoku temperaturu, neka vam ne pada na pamet da zovete Djevicu. To bi je čak moglo i uvrijediti.

Jarac

Njima je najteže izaći na kraj s vlastitim strahovima. A jedan od njih je i strah od bolesti. Sve je u redu dok je zdravlja – reći će vam Jarac. No njegov strah od bolesti je toliko jak da se s njim ne mogu suočiti, pa će izbjegavati doktore.

No to mu neće smetati da surfa po internetu i traži objašnjenja za simptome koje osjeća u svom tijelu. I od obične crijevne viroze začas će umisliti da boluje od raka debelog crijeva. Panično se boji nemoći, a bolest je za njega upravo to. Nesposobnost da bude samostalan i da ne zavisi ni od koga.

Ribe

Ribe su sklone umišljanju stvari. Imaju bujnu maštu i često vide ono čega nema. Tako je i s bolestima. Lako padnu pod uticaj panike, pa će i u ovoj epidemiji koronavirusa pronaći razlog zašto nešto ne mogu da učine.

Otići će na bolovanje, osamiti se i izbjegavati kontakte s drugim ljudima. Ribe nekad potajno uživaju u nemoći, pa im hipohondrija nekad dobro dođe kao izgovor. Vole da se neko brine o njima, sklone su samosažaljevanju, pa umišljanje bolesti za njih ima mnogo smisla.

Rak

Za razliku od njegovih prethodnika hipohondara, on ne razmišlja o bolestima, sve dok se ne pojave neke ozbiljnije zdravstvene smetnje. E tada nastaje panika.

Zna da ne smije surfovati po internetu jer će tako doći u posjed informacija koje mogu upućivati na najgore. Čak su skloni tome da sakrivaju od drugih da nešto nije u redu i da se ne osjećaju najbolje. No strah od najgoreg mu ne da mira. Zbog svoje preosjetljivosti i sklonosti zamišljanju najgorih scenarija, hipohondrija ih rijetko može zaobići.

Vaga

Vage nisu paničari kad je u pitanju zdravlje, ali zdravstvene smetnje i sklonost umišljanju bolesti im pomaže u nečemu. Reč je o privlačenju pažnje. Pogledaj me, pomozi mi, budi uz mene, voli me – bolest Vagama služi iz tih razloga.

Stoga će nekad kašalj pretvoriti u ozbiljan bronhitis, a temperaturu u opasnu upalu pluća, nadajući se da će oni koji su joj bitni potrčati prema njoj i paziti je i maziti. No doktoru neće otići, osim ako stvari ne odu predaleko. Reći će - nije to ništa, proći će, samo budi uz mene, to me liječi.

NEMA KOMENTARA