Nekada zemlja sa puno snijega: Sada se pitaju gdje je nestao bijeli Božić

0
Radiosarajevo.ba
Nekada zemlja sa puno snijega: Sada se pitaju gdje je nestao bijeli Božić
Foto: Pexels / Snijeg na planini

Širom Kanade, ogromne zemlje poznate po oštrim zimama i velikim količinama snijega, ljudi će se ovog Božića probuditi s jednostavnom mišlju: gdje je snijeg?

Naime, nema ga baš puno. Od obale do obale, od sjevera do juga, dijelovi zemlje koji bi trebali biti ledeno bijeli umjesto toga su zeleni i smeđi.

"Pratim vremensku prognozu 55 godina i nikada nisam vidio zimu kao ovogodišnjeg službenog prvog dana zime", rekao je David Phillips, iskusni klimatolog u saveznom ministarstvu okoliša.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

"Ne izgleda kao zima, ne osjeća se kao zima, a ipak je zima. Mislim da je to za mene šok", dodao je.

Oko 75 posto Kanađana obično ima bijeli Božić, a sada je udio blizu nule.

Poznati meteorolog otkriva: 'Situacija je očajna, mi smo jedini krivci'

Poznati meteorolog otkriva: 'Situacija je očajna, mi smo jedini krivci'

Zime su obično najteže u pokrajinama koje nemaju izlaz na more kao što je Alberta, gdje često bude snijega i više od pet mjeseci.

No, u petak, 22. decembra, je u glavnom gradu Alberte Edmontonu zabilježena visoka temperatura od 7 stepeni Celzija, dok je prošle godine zabilježeno u tom periodu -28 stepeni Celzija.

Dalje prema istoku u pokrajini Manitoba, ugodno vrijeme čak utječe i na grad Winnipeg, koji je tradicionalno toliko hladan u ovo doba godine da ga mještani zovu Winterpeg.

"Stvarno je blago, gotovo da nema snijega", rekla je Lynn Stadnyk koja živi u Winnipegu, ističući da još uvijek može vidjeti travu u susjedovom dvorištu, piše Hina.

Povodom ovih klimatskih promjena, oglasio se i bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić te je na svom Facebook profilu objavio grafik koji prikazuje kako je u Sarajevu praktično nestao snijeg na Božićno jutro.

Kako je u Sarajevu praktično nestao snijeg na Božićno jutro.

Posted by Nedim Sladić on Friday, December 22, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije