Nećete vjerovati kako su ove historijske ličnosti zapravo izgledale

1
Radiosarajevo.ba
Nećete vjerovati kako su ove historijske ličnosti zapravo izgledale
Foto: Twitter / Historijske ličnosti kroz photoshop i 3D tehnologiju

Osvrćući se na našu historiju, možemo vidjeti da postoje značajne ličnosti o kojima ne znamo mnogo podataka.

Naravno, imamo pristup slikama, skulpturama i portretima voljenih historijskih ličnosti, međutim, koliko su oni tačni?

Uz pomoć moderne tehnologije, CGI i tehnologija 3D štampanja omogućavaju rekreaciju stvarnog izgleda nekih važnih historijskih ličnosti.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

O njenoj ljepoti svi su pisali: Evo kako je zaista izgledala fatalna Kleopatra

O njenoj ljepoti svi su pisali: Evo kako je zaista izgledala fatalna Kleopatra

Pripremite se, jer će vas oduševiti!

Kralj Tutankamon

Kralj Tutankamon je bio vladar Egipta od 1332. do 1323. godine. Vladao je samo deset godina prije nego što je umro. Grobnicu ovog faraona Novog kraljevstva otkrio je arheolog Howard Carter 1922. godine. U vrijeme otkrića bila je zapečaćena više od 3.200 godina! Pronašli su mnogo artefakata i blaga u grobnici, stvari koje su trebale da ga prate u zagrobnom životu, prenosi portal Gloriousa.

Kako je kralj Tutankamon mogao izgledati
Radiosarajevo.ba / AA: Kako je kralj Tutankamon mogao izgledati

Kako je kralj Tutankamon zaista izgledao

Nakon sprovođenja DNK studija na mumiji, naučnici su saznali koliko je užasno zdravlje faraona. Bio je visok, slab i patio je od malarije, poremećaja kostiju, inficirane slomljene noge i batina.

Ovo je također objasnilo zašto je uvijek prikazan kako sjedi!

Kralj Tutankamon
Radiosarajevo.ba / AA: Kralj Tutankamon

Car Nero

U dobi od 17 godina, Neron je preuzeo titulu rimskog cara za vrijeme Julio-Klaudijeve dinastije. U petoj godini kada je nosio titulu, naredio je smrt svoje majke i igrao aktivniju ulogu u politici.

Poznati muzičar, pjesnik, glumac i kočijaš, ljudi su potkopavali njegov autoritet. Mrzeli su ga srednja i viša klasa nakon što je povećao poreze za finansiranje javnih i privatnih radova carstva.

Foto: Twitter / Car Nero

Kako je car Nero zaista izgledao

Ranije ove godine, španski umjetnici stvorili su realističan prikaz Nerona koristeći opise, biste i crteže rimskog cara. Precizno su uhvatili njegove atribute, od remena za bradu do smiješka.

Vatra je progutala Rim 64. godine nove ere. Šta je Neron uradio? Obukao se, otišao na krov i otuda zapjevao! Prije nego što je mogao biti pogubljen, ubio se nakon što je navodno rekao: "Kakav umjetnik umire u meni!"

Kako je car Nero mogao izgledati
Foto: Twitter : Kako je car Nero mogao izgledati

Kraljica Nefertiti

Kraljica Nefertiti, jedna od najljepših žena drevnih vremena, zajedno sa svojim mužem Ehnatonom je vladala od 1353-1336 g. p. n. e. Ova njena krečnjačka bista bila je prekrivena štukaturama i smatra se da je djelo Tutmozisa iz Amarne, Egipat. Za koju se vjeruje da je izrađena 1345. godine p. n. e., pronađena je u radionici umjetnika 1912. godine. Skulptura je pokazala da je egipatska kraljica imala lijepo i definirano lice. Je li ona zapravo ovako izgledala?

Kraljica Nefertiti
Foto: Twitter : Kraljica Nefertiti

Kako je kraljica Nefertiti zaista izgledala

Godine 2012. digitalno je mapirano lice “Mlađe dame” uz pomoć 3D tehnologije snimanja. Vjeruje se da ostaci pripadaju kraljici Nefertiti. Nakon što su skenirali lice, Elisabeth Daynes je trebalo 500 sati da rekreira ovo lice, koje je bazirala na istorijskim slikama kraljice Nefertiti. Nakon što su vidjeli rezultat, mnogi se slažu da je to bila upravo ona.

Kako je kraljica Nefertiti mogla izgledati
Foto: Twitter : Kako je kraljica Nefertiti mogla izgledati

Julije Cezar

Rimski političar i ratni general Julije Cezar bio je osoba odgovorna za obim širenja Rimskog carstva. On je bio taj koji je prešao rijeku Rajnu i La Manche kako bi izvršio invaziju na Britaniju. Ostao je pri svome i pod oružjem ponovo ušao u Rim kroz Galiju. To je dovelo do građanskog rata. Bilo je mnogo njegovih skulptura koje su pomogle u rekreaciji ove važne historijske ličnosti.

Julije Cezar
Foto: Twitter : Julije Cezar

Kako je Julije Cezar zaista izgledao

Ova realistična bista Julija Cezara nalazi se u Nacionalnom muzeju antikviteta u Leidenu. Skenirali su njegov mramorni portret pomoću 3D tehnologije. Ovo je poslužilo kao osnova za 3D rekonstrukciju. Nakon što je pobijedio u rimskom građanskom ratu, postao je diktator i započeo različite društvene i državne reforme. Između ostalog, dao je državljanstvo onima koji žive u najudaljenijim krajevima carstva. Senatu se ove reforme nisu svidjele, pa su ga ubili 44. p.n.e.

Kako je Julije Cezar mogao izgledati
Foto: Twitter : Kako je Julije Cezar mogao izgledati

Kleopatra

Kleopatra je vladala Egiptom skoro tri decenije. Imala je 18 godina kada se popela na tron sa svojim mladim bratom Ptolemejem XIII. Godine 49. p.n.e, njegovi savjetnici su je istjerali iz zemlje. Međutim, uspjela je da se vrati na posao sa svojim drugim bratom Ptolemejem XIV uz pomoć Julija Cezara. Kasnije je rodila sina po imenu Ptolomej Cezar, za kojeg se vjeruje da je sin rimskog diktatora. Ptolemej XIV je umro nedugo nakon atentata na Julija Cezara, pa je vladala Egiptom sa Ptolemejem Cezarom.

Kleopatra
Foto: Twitter : Kleopatra

Kako je Kleopatra zaista izgledala

Da li ste znali da je Kleopatra bila dobro obrazovana žena koja je govorila nekoliko jezika? Povrh toga, bila je egzotična ljepotica vješta u umjetnosti zavođenja. Formirala je romantične odnose i saveze sa drugim vođama. 3D umjetnici su se oslanjali na portrete i skulpture kako bi pokazali kako ona izgleda. Istaknuti nos i muževne crte lica mogli bi vam se činiti šokantnim ako ste očekivali da izgleda kao Elizabeth Taylor.

Kako je Kleopatra mogla izgledati
Foto: Twitter : Kako je Kleopatra mogla izgledati

Kraljica Elizabeta Prva

Od 1558. do 1603. kraljica Elizabeta Prva bila je vladarka Engleske i Irske. Rođena je od kralja Henrika VIII. i Ane Bolejn. Prošlo je nekoliko godina prije nego što je konačno preuzela tron. Bilo je dosta slika koje su pokazivale kako ona izgleda. Mat Collishaw je, međutim, odlučio da preuzme stvari u svoje ruke 2018. godine.

Foto: Twitter / Kraljica Elizabeta Prva

Kako je kraljica Elizabeta Prva zaista izgledala

Krajnji rezultat projekta bila je ova hiperrealistična animatronska maska koja je imala usta koja se otvaraju i oči koje su vas pratile. Na ovu masku je povezano ogledalo, koje je izloženo u Kraljičinoj kući. Odmah preko puta je portret Armade koji prikazuje Elizabeth na najboljim godinama, iako je imala 55 godina u vrijeme kada je naslikan. Maska pokazuje kako je Djevičanska kraljica izgledala tada. Zanimljivo, ne razlikuje se toliko od portreta!

Kako je kraljica Elizabeta Prva mogla izgledati
Foto: Twitter : Kako je kraljica Elizabeta Prva mogla izgledati

William Shakespeare

William Shakespeare je uvijek tema debate među naučnicima i historičarima. Međutim, mnogi od njih se slažu da je gravura Martina Droeshouta tačan prikaz dramskog pisca. Imao je dlake na licu iako je bio ćelav. Godine 1975. Hildegard Hammerschmidt-Hummel pronašla je njegovu posmrtnu masku u Londonu. Tih dana su pravili posmrtne maske od gipsa ili voska tako što su materijal izlivali na lice mrtve osobe.

William Shakespeare
Foto: Twitter : William Shakespeare

Kako je William Shakespeare zaista izgledao

Godine 2010. dr. Caroline Wilkinson je koristila ovu posmrtnu masku da napravi prikaz njegovih atributa lica. Koristila je 3D slike da napravi ovaj prikaz Barda. Mnogi kažu da liči na druge interpretacije, iako mu se ovdje ne vidi cijela glava. Umro je 23. aprila 1616. godine u dobi od 52 godine.

Kako je William Shakespeare mogao izgledati
Foto: Twitter : Kako je William Shakespeare mogao izgledati

Kako su druge slavne historijske ličnosti zapravo izgledale pogledajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije