Dok su proučavali rukopise otkrili da je Shakespeare bio žena?

Radiosarajevo.ba
Dok su proučavali rukopise otkrili da je Shakespeare bio žena?

Rasprava o tome je li William Shakespeare napisao djela koja mu se pripisuju, stara je gotovo kao i sama njegova djela.

Nedavno se počeli tražiti dokazi da je Shakespeare bio žena.

"Sva njena taština obasjana je svjetlom razuma; svi njeni govori uljepšani su susretljivošću ... U njenom se umu nalazi nebeska logika; u njezinom jezikom i peru božanska retorika... Usudim se reći da će sve što je ona napisala ostati kao besmrtno djelo i da će na ovom svijetu ostaviti vječno sjećanje te da će je se sjećati i najveća gamad koja se upoznala s njenim prelijepim stilom, koliko genijalnim, toliko i elegantnim", napisao je.

Nikada nije otkriveno ko je žena koja je napisala "besmrtne radove", zanimljivo je iste godine kada se u novinama prvi puta pojavilo Shakespeareovo ime, a nakon što je napisao poemu "Venera i Adonis", skandaloznu parodiju muškog zavođenja u kojoj se žena agresivno baca na muškarca, piše Express.hr.

Ortodoksni su Antistratfordijanci (Shakespeareovi protivnici), međutim, gotovo u potpunosti ignorirali Harveya i njegov opis "nježne žene".

Sve do nedavno, dok se nisu počeli tražiti dokazi za to da je Shakespeare bio žena.

Jedna od žena za koju se smatra da bi se mogla kriti iza imena Shakespeare je grofica Mary Sidney, sestra slavnog pjesnika Philipa Sidneyja. Sidney je bila jedna od najobrazovanijih žena tog vremena, bila je prevoditeljica i pjesnikinja i jako poštovana. Ona i njen suprug bili su među prvim pokroviteljima jednog od prvih pozorišta koje je izvodilo Shakespeareove drame.

Je li ime Shakespeare bila samo kamuflaža da Sidney objavi ono što inače ne bi mogla objaviti? O tome se može samo nagađati.

Druga žena koja bi se mogla kriti iza imena je Emilia Bassano. Bassano je rođena u Londonu 1569. godine u porodici imigranata iz Venecije. Bila je jedna od prvih žena koja je objavila knjigu poezije (knjiga je bila vjerskog sadržaja, ali i zapanjujuće feministička). Godine 1973. otkrio ju je britanski historičar i pisac A. L Rowse, koji je posumnjao da je Bassano bila Shakespeareova ljubavnica i tzv. "crna dama" iz njegovih soneta.

Danas postoji velika skupina utjecajnih ljudi (akademika, pisaca, glumaca, sudaca…) koji smatraju da Shakespeare nije napisao sva djela koja mu se pripisuju. No i ranije kroz povijest postojao je niz poznatih osoba koje u to nisu vjerovale, od Ralph Walda Emersona, Walta Whitmana, Marka Twaina, Henryja Jamesa, Sigmund Freuda, Helen Keller do Charlie Chaplina.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije