Nauka pokazala kako izgleda snažna veza majke i djeteta

0
Radiosarajevo.ba
Nauka pokazala kako izgleda snažna veza majke i djeteta
Foto: Facebook / Majka i dijete

Svi znaju kako je snažna veza između majke i njenog djeteta. Ne samo da majčinstvo nepovratno ženu mijenja fizički, mentalno i emocionalno, već i beba doslovno mijenja majčino tijelo. Dijelovi bebe zapravo mijenjaju majčine stanice i nastavljaju živjeti u majčinom tijelu još godinama. 

Mnogo je toga napravljeno na temu veze između majke i djeteta, od poezije, knjiga do umjetničkih djela, ali ova snažna cjelina nikada nije bila uhvaćena na ovaj način:

This is what a mother's love looks like through the lens of science. MIT neuroscientist Rebecca Saxe took this amazing...

Posted by ScienceAlert on Sunday, December 6, 2015
Njemačka ministrica u posjeti BiH: 'Očekujem da ćete uskladiti viznu politiku sa EU'

Njemačka ministrica u posjeti BiH: 'Očekujem da ćete uskladiti viznu politiku sa EU'

Gledate u prvu sliku magnetske rezonancije (MRI) koja prikazuje vezu majke i djeteta, a koju je snimila neuronaučnica Rebecca Saxe. Slika zapravo prikazuje Rebeccu i njenog dvomjesečnog sina Percyja.

"Ovaj MRI nisam napravila u dijagnostičke svrhe, čak ni u naučne. Koliko sam ja upoznata, niko do sada nije snimio MRI majke i djeteta, a ja sam htjela vidjeti kako to izgleda", objasnila je Rebecca.

Možda najneočekivaniji dio slike je kako se vide razlike između djetetovog i majčinog mozga. Bebin mozak je glatkiji i tamniji jer ima značajno manje bijele tvari. Bijela tvar ili bijela masa sastoji se od glijinih ćelija i mijelina koji prenose signale iz jedne regije u mozgu u drugu i između mozga i nižih moždanih centara, odnosno 'komuniciraju' poruke unutar mozga. Taj nedostatak mijelina gotovo kao da se čini kao stvaran vizualni primjer toga kako majke doslovno oblikuju i formiraju svoju djecu od rođenja. Način na koji govorimo, pjevamo, držimo i igramo se s bebama oblikuje temelje mozga kako dijete raste

Nemojte se iznenaditi: Ovo su neobične, ali sasvim normalne stvari kod novorođenčeta

Nemojte se iznenaditi: Ovo su neobične, ali sasvim normalne stvari kod novorođenčeta

Kao mnoge majke, Rebecca je provela nesrazmjernu količinu vremena gledajući svoju bebu. Ali zbog toga jer je kognitivna neuronaučnica za nju je gledanje bebe bilo malo drugačije. Konkretno, provela je mnogo vremena gledajući kako se mozak njene bebe razvija kroz uređaj za magnetsku rezonanciju. Proučavala je kako je očaravajuće gledati kako dječji mozak odgovara na interakciju s odraslima, kako se krvne žile proširuju u mozgu i kako protječu u odgovoru na pjesme i priče u majčinom glasu.

"Majka i dijete predstavljaju snažan simbol ljubavi i nevinosti, ljepote i plodnosti. Ali ja sam neuronaučnica i radila sam kako bih snimila ovu sliku, ali također sam i majka u njoj, sklupčana unutar nje, zajedno sa svojim sinom", rekla je Rebecca. Uostalom, slika je fascinantna i prekrasna vizualizacija onoga što ostaje nevidljivo u našem životu, a što je ponekad - najsnažnije od svega!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije