Nauka otkrila koji je najatraktivniji detalj na ženskom licu

Radiosarajevo.ba
Nauka otkrila koji je najatraktivniji detalj na ženskom licu
Prema rezultatima studije Univerziteta u Manchesteru, usne su najtraktivniji dio lica na ženi.

U prvih 10 sekundi nakon upoznavanja žene, naučnici su utvrdili kako će prosječni muškarac oko pola tog vremena gledati u njene usne, a nosi li ruž, još i duže.

Studija je uključila 50 muškaraca kojima su pokazivali fotografije različitih žena, s ružem i bez njega. U prvih 10 sekundi muškarci su se fiksirali na ružičasti ruž prosječno 6.7 sekundi dok je za crveni ruž prosjek 7,3 sekundi.

Kad je žena nosila ruž, muškarci su joj očima posvetili prosječno tek 0.95 sekundi te 0.85 sekundi na kosu. Pri tome, punije usnice privukle su više pažnje, piše Whimn.com.au.

Voditelj istraživanja, doktor Geoff Beattie, kaže kako studija dokazuje da usnice predstavljaju jedan od najsenzibilnijih aspekata ženskog tijela te igraju ključnu ulogu u ljudskoj seksualnoj privlačnosti, prenosi Index.hr

“Istraživanje sugerira da su crvene usnice i percipirana atraktivnost još uvijek neraskidivo povezani, dok se crveni ruž pokazuje kao najmoćniji atraktor koji značajno povećava vizualnu fiksaciju”, rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije