Naučnici tvrde: Vanzemaljci su nas pronašli i drže nas u "zoološkom vrtu"

Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Vanzemaljci su nas pronašli i drže nas u "zoološkom vrtu"
Foto: Unilad / Ilustracija

Nakon što smo se decenijama pitali da li Oni postoje, ispostavilo se da su vanzemaljci nas već davno pronašli i da smo svi mi zapravio učesnici i stanovnici velikog ljudskog zoološkog vrta. 

Ili tako bar tvrde pojedini naučnici i istraživači, koji su se ove sedmice okupili na međunarodnom skupu Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI - Poruke za vanzemaljsku inteligenciju) u pariškom muzeju Cité des Sciences et de l’Industriem.

Tamo su se zapitali zašto, i pored decenijskog istraživanja i statistički realne mogućnosti da život postoji van naše planete, zašto još uvijek nismo ostvarili kontakt s vanzemaljcima. Pitanje "Gdje su svi?", poznato još i kao Fermijev paradoks, datira iz pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Ipak, i pored nedostatka materijalnog dokaza, brojni istraživači ne odustaju, a neki od njih tvrde da nismo našli dokaz iz prostog razloga jer Oni ne žele da ga nađemo.

Kako piše Forbes, naučnici su sugerirali da inteligentna bića namjerno skrivaju svoje postojanje od ljudi, zato što je pitanje kako bi šire čovječanstvo podnijelo činjenicu da zapravo nismo sami. Također dodaju da nas, vjerovatno, čuvaju u jednoj vrsti galaktičkog zoološkog vrta i u tajnosti nas promatraju. 

Jedan od čelnika skupa Jean-Pierre Rospars, počasni direktor pri Institutu National de la Recherche Agronomique, poručio je: "Vrlo je vjerovatno da se nalazimo u galaktičkom karantinu, jer oni znaju da bi, kada bi mi i formalno saznali za njih, naše društvo doživjelo jednu vrstu kolapsa."

Douglas Vakoch, predsjednik METI-ja, dalje je objašnjavao ovu hipotezu  te raspravljao o mogućnosti da vanzemaljcima nekako damo do znanje da smo spremni upoznati ih.

"Možda nas posmatraju kao što mi posmatramo životinje u zoološkom vrtu. Kako možemo natjerati naše čuvare da se otkriju? Zamislite da odemo u zoo i zebra se odjednom okrene i pogleda nas, pravo u oči, počne 'biflati' proste brojeve - eh, to bi nas natjeralo da uspostavimo radikalno drugačiji odnos sa zebrama i morali bi reagirati. Možemo isto učiniti sa vanzemaljcima tako što ćemo poslati snažne, namjerne, pune informacija, radio signale k bližnjim zvijezdama", rekao je Vakoch.

Misteriozni signali dolaze prema Zemlji iz dalekog svemira!

Jučer je jedna od glavnih vijesti većine svjetskih medija bila informacija da je teleskop u Kanadi otkrio misteriozne signale koji dolaze do Zemlje iz udaljene galaksije. Priroda i porijeklo ovih signala još uvijek je potpuno nepoznata. Uz 13 tzv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije