Da li će doći odgovor: Naučnici sa Zemlje poslali poruku vanzemaljcima

Radiosarajevo.ba
Da li će doći odgovor: Naučnici sa Zemlje poslali poruku vanzemaljcima
Foto: Space.com / Ilustracija

Naučnici su u protekle dvije godine slali poruke u smjeru planete koja je udaljena 12 svjetlosnih godina od nas, u nadi da će ih čuti vanzemaljci koji bi s nama mogli, nakon toga, stupiti u kontakt.

Radi se o egzplanetu GJ273b, koji spada u kategoriju Super Zemlje, a odgovor, ako ga bude bilo, mogao bi stići za nekih dvadesetak godina.

Organizacija METI International čak devet puta je radiovalovima poslala muzičke poruke, a sve kako bi bili sigurni da će stići prema odredištu.

U poruci su 33 kompozicije, svaka je duga 10 sekundi, te upute u kojima se navodi kako čovječanstvo bilježi vrijeme kao i napomena kad ćemo osluškivati povratnu poruku.

Neobični planet ima nešto veću masu od Zemlje, nalazi se u zoni koja bi mogla podržavati život i 12 je svjetlosnih godina udaljen od nas. To znači da bi nam odgovor mogao stići za 24 godine i po tome je to prva takva poruka s ciljanim iščekivanjem odgovora. Naravno, ako izvanzemaljci odluče odmah odgovoriti na porukui ne bace nam samo "seen".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije