Misteriozni signali dolaze prema Zemlji iz dalekog svemira!

Radiosarajevo.ba
Misteriozni signali dolaze prema Zemlji iz dalekog svemira!
Foto: New Atlas / Ilustracija

Jučer je jedna od glavnih vijesti većine svjetskih medija bila informacija da je teleskop u Kanadi otkrio misteriozne signale koji dolaze do Zemlje iz udaljene galaksije. Priroda i porijeklo ovih signala još uvijek je potpuno nepoznata.

Uz 13 tzv. brzih radio-signala (fast radio bursts ili FRB, eng.), bio je i jedan vrlo neobičan signal koji se ponavlja, a dolazi iz galaksije koja je udaljena 1,5 milijardi svjetlosnih godina. Ovaj događaj zabilježen je samo jednom ranije, i to ga je "uhvatio" drugi teleskop.

"Sad, kad je stigao još jedan ovaj signal, sad znamo da nešto ima tamo", izjavila je Ingrid Stairs, astrofizičarka sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji (UBC). "Sad kad imamo ponavljanje i više izvora da studiramo, možda ćemo uspjeti da shvatimo ove kozmičke zagonetke, odakle dolaze i šta ih uzrokuje."

Opservatorija CHIME, locirana u Okangan dolini (Britanska Kolumbija), sastoji se od 100 metara dugih, polucilindričnih antena, koje skeniraju sve na sjevernom nebu, svakog dana.  Teleskop je pokrenut prošle godine, i odmah je "uhvatio" 13 ovih signala, uključujući i onaj koji se ponavlja, a istraživanje je objavljeno u žurnalu Nature.

"Otkrili smo i drugo ponavljanje, čije su osobine vrlo slične prvom misterioznom signalu", kazao je Shriharsh Tendulkar sa Univerziteta McGill u Kanadi.

FRB-ovi su kratki bljesci radio-talasa, koji dolaze iz izuzetno dalekog dijela svemira.

Do danas, naučnici su otkrili 60 ovih signala, a dva se ponavljaju i postoje brojne teorije koje ih objašnjavaju.

Moguće je da se radi o neutronskoj zvijezdi s jakim magnetnim poljem, koja se vrti izuzetno brzo, možda su dvije neutronske zvijezde koje se spajaju, no pojedini istraživači navode i kako je moguće da se radi o vanzemaljskom svemirskom brodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije