Naučnici su dokazali da je seks na prvom sastanku veoma poželjan

Radiosarajevo.ba
Naučnici su dokazali da je seks na prvom sastanku veoma poželjan
Foto: Profimedia / Ilustracija
Osim ako niste u potrazi za "šemom na jednu noć", nekako je uvriježeno mišljenje pričekati neko vrijeme prije nego se što se sa (potencijalnim) partnerom upustite u seks, najčešće barem do trećeg sastanka.

Neke djevojke se zbog zastarjelih normi brinu šta će dečko misliti o njima, neki jednostavno ne žele da budu toliko intimni s osobom koju još doživljaju strancem, a neki jednostavno žele da vide hoće li uopšte “kliknuti” po nekim drugim osnovama prije nego se upuste u seks.

Ali, poslije novih saznanja sve ovo pada u vodu.

Naime, nova studija je pokazala da bi logika zapravo trebalo da bude obrnuta. Seks na početku veze mogao bi čvršće da poveže partnere zbog čega će se osjećati prisnije, pokazalo je istraživanje, prenosi Mirror.

Vodiči istraživanja tvrde da seksualna želja igra važnu ulogu u povezivanju dvoje ljudi.

Prije seksa ste stranci

“Seks postavlja temelje za stvaranje dublje emotivne veze među strancima”, pojasnio je vodič istraživanja profesor Gurit Birnbaum, piše Blic.

U prvom istraživanju ispitanici su trebali da oponašaju pokrete usnama privlačne osobe koja je pjevala, u drugoj da plešu “stiskavac”. Pokazalo se da je oponašanje bolje što je ispitanik osobu smatrao privlačnijom.

U trećoj i četvrtoj studiji ispitanicima su podsvjesno (prekratko da bi mogli svjesno da dožive) pokazivali erotske ali ne pornografske fotografije i potom tražili da obavljaju jednostavne zadatke.

Oni čija je seksualna želja bila aktivirana pokazali su dosta veću sklonost pomaganju i brižnosti.

"Seksualna želja ima ključnu ulogu u stvaranju veza. To je magnetizam koji poveže partnere dovoljno dugo da se stvori privrženost", zaključuju naučnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije