Naučnici pronašli životinju za koju se mislilo da je davno izumrla: Pogledajte kako izgleda

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici pronašli životinju za koju se mislilo da je davno izumrla: Pogledajte kako izgleda
Foto: Youtube / Naučnici pronašli guštera za kojeg su mislili da je izumro

Istraživači su otkrili nekadašnju izumrlu vrstu guštera za koju se strahovalo da je izumrla. Tim istraživača i stručnjaka iz Muzeja Queenslanda i Sveučilišta James Cook, Australija, udružio se u pokušaju pronalaženja prugastog skinka s lionskih trava (poznatog i kao Austroablepharus barrylyoni).

Varljivi gušter, koji nevjerojatno sliči zmiji s nogama, posljednji je put viđen 1981. godine. Mnogi su od tada posumnjali da je životinja potpuno izumrla. Ali pokazalo se da je skink posebno dobar u igri skrivača i da ipak nije izumro.

Tim je započeo svoju misiju još u aprilu i postavio je zamke na poljoprivrednom zemljištu u blizini planine Surprise kako bi vidio mogu li pronaći guštera, kao i druge dvije rijetke vrste gmazova. Dr. Andrew Amey, iz Queensland Museum Network, rekao je o stvorenjima: "Ove guštere je teško pronaći i rijetko ih se vidi.

Polufinalni okršaj Lige prvaka: Bayern i Real remizirali na Allianz Areni

Polufinalni okršaj Lige prvaka: Bayern i Real remizirali na Allianz Areni

Neobično biće

Dva su dio velike grupe skinkova iz roda Lerista, koji se nalaze samo u Australiji i prilagodili su se pjesčanom tlu tako što su smanjili svoje udove tako da zapravo plivaju kroz pijesak.

Pronađen najstariji fosil guštera do sada: "Postojali su i prije nego smo mislili"

Pronađen najstariji fosil guštera do sada: "Postojali su i prije nego smo mislili"

Rečeno je da su skinkovi uglavnom aktivni tokom dana, ali trave na kojima obično žive otežavaju njihovo lociranje.

"Bio je uzbudljiv trenutak pronaći sva tri skinka. Ali pronaći lyonskog travnatog prugastog skinka bilo je nevjerojatno otkriće.", nastavio je, piše Mail Online.

Amey je dalje označio šume i travnjake kojima pase stoka ključnim za "važnu biološku raznolikost".

Naučnici pronašli guštera za kojeg su mislili da je izumro

Međutim, imajući u vidu mali broj guštera i malo područje koje pokrivaju, oni bi se ponovno mogli suočiti s izumiranjem ako se vrsta suoči s događajima poput šumskih požara ili suše.

Lyonski livadski prugasti skink posebno je zabrinjavajući i stavljen je na popis kritično ugroženih od strane Queenslanda i australske vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije