Queensland: Otkrivena nova vrsta guštera

0
Radiosarajevo.ba
Queensland: Otkrivena nova vrsta guštera
Foto: Facebook / Gušter Phyllurus fimbriatus

Na nenaseljenom otoku australske savezne države Queensland otkrivena je nova vrsta gekona koja zbog oblika lica i bodljikavog repa "izgleda kao mali zmaj". Gušter je pronađen na otoku Scawfell, smještenom oko 50 km od grada Mackaya.

Ekolog i biolog Conrad Hoskin sa Sveučilišta James Cook naišao je na gekona tokom četverodnevnog istraživanja otoka. "Nalazio se u kamenitom staništu prekrivenom stablima smokve i paprati. Ovo je nevjerovatno uzbudljivo, svaki biolog sanja o tome da pronađe novu vrstu", rekao je Hoskin

"Izgleda kao mali zmaj ili tako nešto" 

Hoskin je životinju nazvao Phyllurus fimbriatus, listorepi gekon s otoka Scawfell. Njegovo znanstveno ime odnosi se na rub bodlji na repu, a sam gmaz mesožder dug je oko 15 cm. Danju se vjerovatno skriva ispod stijena, a noću izlazi u lov na kukce, paukove i manje macakline. 

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

"Listorepi gekoni nalikuju nekom šarenom kamenu, ali na repu imaju male bijele pruge. Ovaj ima bijelu prugu u obliku slova V. Rep mu je prilično zaobljen. Ima i lice u obliku kljuna. Izgleda kao mali zmaj ili tako nešto", rekao je Hoskin. 

Hoskin je tokom istraživanja uočio oko 30 primjeraka ove vrste. "Nalaze se samo u najvlažnijim, prašumskim i najstjenovitijim područjima. Gušter ne može podnijeti vrućine na ostalim dijelovima otoka, potrebno mu je dobro sklonište od vrućine i suše", dodao je.

Pronađen najstariji fosil guštera do sada: "Postojali su i prije nego smo mislili"

Pronađen najstariji fosil guštera do sada: "Postojali su i prije nego smo mislili"

Istraživanje naziva A new species of Phyllurus leaf-tailed gecko (Lacertilia: Carphodactylidae) from Scawfell Island, mid-east Queensland, Australia objavljeno je u časopisu Zootaxa, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije