Naučnici otkrivaju: Može li se predozirati marihuanom

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrivaju: Može li se predozirati marihuanom
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Dobro je poznato da pretjerano konzumiranje marihuane može dovesti do bezbroj opasnih situacija, no može li vam stvarno ugroziti život?

Dr. Jeffrey Chen, voditelj istraživanja o kanabisu na Sveučilištu u Kaliforniji, kaže kako ne postoji niti jedan zabilježeni slučaj predoziranja marihuanom.

Razlika između marihuane i alkohola ili opijata poput heroina i sličnih je u tome što ova druga grupa djeluje na centar u mozgu koji kontroliše disanje.

Alkohol i opijati previše stimuliraju pojedine receptore, pa tako konzumiranjem primjerice alkohola možete u potpunosti ugasiti neurone koje kontrolišu disanje i doći u životnu opasnost zbog predoziranja, prenosi Mashable.

S marihuanom je stvar potpuno drugačija, jer ona djeluje na kanabinoidne receptore koji nisu povezani s dijelom mozga zaduženim za disanje pa iz toga razloga marihuana ne može ugroziti život poput alkohola i nekih droga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije