Naučnici ostali šokirani: Ovaj tigrasti morski pas ih je ostavio bez teksta

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici ostali šokirani: Ovaj tigrasti morski pas ih je ostavio bez teksta
Foto: Printscreen / Tigar ajkula

Istraživači s James Cook sveučilišta u Australiji u maju 2022. godine svjedočili su prizoru srednje velikog tigrastog morskog psa kako povraća mrtvog kljunatog morskog ježa, ostavljajući ga netaknutim. Univerzitet vjeruje da je ovo prvi dokumentovan slučaj takvog ponašanja.

"Bili smo potpuno iznenađeni onim što smo vidjeli. Nismo imali pojma šta se dešava", izjavio je biolog mora Nicolas Lubitz u službenom priopćenju univerziteta.

Lubitz je istaknuo da je uspio snimiti trenutak kada je morski pas izbacio morskog ježa iz usta, što je rezultiralo uočljivim obrisom te životinje iz reda jednootvora u vodi.

In memoriam | Snježana Mulić-Softić: Trči, Nora, trči

In memoriam | Snježana Mulić-Softić: Trči, Nora, trči

Istraživač sugerira moguće objašnjenje da je morski pas, dužine tri metra, ulovio ježa dok je plivao u plitkim vodama oko otoka, budući da je ježa bio netaknut kada ga je morski pas izbacio.

"To je bio potpuno neoštećeni jež, s svim bodljama i ekstremitetima", naglasio je. "Morski pas je bio prilično velik, ali nije bio ogroman. Rijetko se događa da povrate hranu, ali ponekad, pod stresom, to mogu učiniti. U ovom slučaju, čini se da mu nije odgovaralo imati morskog ježa u grlu", dodao je Lubitz.

Tigrasti morski psi su poznati kao lešinari koji konzumiraju raznovrstan plijen, uključujući čak i neprobavljive predmete. Prema informacijama s JCU-a, dokumentirano je da su pojeli različite predmete poput automobilskih guma, registarskih pločica pa čak i jedan mali televizijski ekran, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije