Ararat / Naučnici napravili prvi 3D snimak ikada ostataka Noine arke

14. 11. 2019. u 14:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Naučnici John Larsen i Andrew Jones napravili su prvi trodimenzionalni (3D) snimak brijega koja ima oblik broda i za koju se vjeruje da je ostatak Noine arke koja se nakon historijskog potopa nasukala na najvišoj turskoj planini Agri (Ararat).

Novozelandski geofizičar Larsen i američki inženjer informatike i geolog Jones su specijalnim instrumentima napravili snimak nesvakidašnjeg brijega na Araratu, uključujući i trup arke koji se nalazi pod zemljom.

Ostatke Noine (Nuhove) arke na Araratu prvi je otkrio turski kartograf i istražitelj Ilhan Durupinar 11. septembra 1959. godine. Prva međunarodna naučna ekspedicija na Araratu je istraživala devet mjeseci nakon Durupinarove tvrdnje. Ekspediciju su činili profesor sa Univerziteetu u Ohiou Arthur Brandenberger, arheolog George Vandeman te novinari i aktivisti iz Švedske i još nekoliko evropskih država.

Ekspedicija je u izvještaju navela kako su im mještani tog područja kazali da je nesvakidašnji i na brod nalik brijeg nastao nakon klizišta koje se dogodilo 1945. godine. Nakon višednevnog istraživanja, tim u ekspediciji je napisao izvještaj na osam stranica, a turskom stručnjaku Durupinaru je dostavljen samo tekst na pola stranice. Rezultati laboratorijske analize uzoraka terena i dalje su nepoznanica.

Priča o Noinoj (Nuhovoj) arci na Araratu zaintrigirala je i Walta Disneya koji je 1955. godine u Kaliforniji podigao čuveni Disneyland. On je u pismu rukovodstvu turskog distrikta Dogubeyazit tražio da mu izdaju potrebne dozvole za izgradnju posebnog parka na Araratu u koji bi uložio 50 miliona dolara.

Disney je naveo da Nuh slovi za drugog praoca čovječanstva i da bi park na Araratu bio svjetska turistička atrakcija. Međutim, zbog tadašnjih društveno političkih zbivanja u Turskoj, Disney nikada nije krenuo u ostvarenje tog nauma.

Prve fotografije ostataka Noine arke na Araratu snimio je poznati turski fotograf Ara Guler, a prvo naučno istraživanje na Araratu su 26 godina od otkrića proveli stručnjaci sa turskog Univerziteta Ataturk u Erzurumu i američkog Univerziteta u Kaliforniji.

Nakon površinskih i dubinskih snimanja, sačinjen je izvještaj na 80 stranica u kojem se navodi da nema dokaza kojim bi se osporila tvrdnja da se radi o ostacima Nuhove arke. Naučnici su naveli da je velika vjerovatnoća sa se pod zemljom nalazi trup broda te su pozvali na hitni nastavak istraživanja.

Prvi dokumentarac o Nuhovoj arci nasukanoj na Araratu Cem Sertesen je počeo snimati 1995. godine, a film je završen i publici prikazan tek 22 godine kasnije.

Sertesen je sa Erkanom Kosedagom objavio i knjige “Nuhova arka je otkriće stoljeća“ i “Svi smo bili na istoj arci“. On trenutno snima i drugi dokumentarac, piše Anadolija

Nedavno su nove podzemne snimke, ali ovog puta u 3D verziji sačinili američki i novozelandski naučnici Jones i Larsen. Oni su na Araratu bili 2014. godine, a nakon dugogodišnje analize sačinili su i 3D snimak Noeve arke. Snimke su ustupili i Sertesenu za potrebe snimanja dokumentarnog filma.

Snimka je realističan i pravi prikaz trupa Noeve arke koji se nalazi ispod površine tla. Ovo nije laž, niti bilo kakva simulacija, ovo je stvaran prikaz arke sahranjene pod zemljom“, kazao je Jones.

On je kazao da je nepobitna činjenica da na Araratu postoje ostaci broda, ali da je prerano zaključiti da se radi o Noevoj arci. Naglasio je neophodnost nastavka istraživanja.

Režiser Sertsen je kazao da ga zanima enigma o Noevoj arci i da su važna naučna otkrića da se radi o višespratnom brodu čiji ostatak na Araratu je dug 150 i širok 50 metara.

On je poručio kako se to područje na Araratu mora zaštiti posebnim mjerama, kako od neodgovornog djelovanja ljudi, tako i od klizišta.

 

KOMENTARI (1)