Nastavlja se katastrofa na kultnom festivalu Burning Man: Jedna osoba preminula

0
Hina
Nastavlja se katastrofa na kultnom festivalu Burning Man: Jedna osoba preminula
Foto: EPA - EFE / Burning Man festival

Vlasti savezne američke države Nevade danas su saopštile da istražuju smrt jedne osobe nakon obilnih kiša zbog kojih su hiljade osoba na festivalu Burning Man zaglavile u blatu te im je rečeno da ostanu na mjestu i čuvaju hranu i vodu.

Ured šerifa okruga Perishing na sjeveru Nevade saopštio je da se smrt dogodila jučer uslijed kiša, no bez objašnjenja uzroka smrti, a nije otkriven ni identitet osobe. "Porodica je obaviještena te je smrt pod istragom", rekao je šerifov ured.

"Nešto više od 70 hiljada ljudi" još je blokirano danas, prenosi CNN šerifov ured. Oni koji žele otići mogu to učiniti jedino pješice nekih osam kilometara do jedine prohodne ceste. 

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Vlasti su zatražile od posjetitelja da ostanu dok tlo ne bude dovoljno suho da se omogući kretanje vozilima. 

U subotu, posjetitelj Paul Reder, koji dolazi na festival 22 godine, rekao je Reutersu da očekuje da će trebati barem dva dana da se područje osuši.

Deseci hiljada ljudi putuju svake godine na sjeverozapad Nevade, okupljaju se u privremenom gradu da stvaraju umjetnost, plešu i uživaju u zajednici po cijeni od 575 dolara (oko 1000 KM) po osobi za regularnu kartu. Lokalni mediji su izvijestili da je u Black Rock Cityju bilo oko 73 hiljade posjetitelja.

Festival je dobio ime po centralnom događaju, spaljivanju velike drvene skulpture zvane Čovjek pretposljednje večeri festivala.

U videosnimkama podijeljenima na društvenim mrežama moglo se vidjeti da su posjetitelji festivala u blatu do zglobova, no dobro raspoloženi. Mjesto je smješteno u pustinji Black Rock Desert u Nevadi, na velikom, ravnom koritu jezera poznatom kao Playa.

Okupljanje koje je u svojim začecima u San Franciscu 1986. godine bilo skromno sada posjećuju slavne osobe i influenceri s društvenih mreža. Trajanje je bilo predviđeno od 27. augusta do 4. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije