Naslijedila 50.000.000 KM: Odlučila ih podijeliti jer smatra da ih ne zaslužuje

5
Radiosarajevo.ba
Naslijedila 50.000.000 KM: Odlučila ih podijeliti jer smatra da ih ne zaslužuje
Foto: X / Marlene Engelhorn

Marlene Engelhorn (31) iz Beča naslijedila je 25 miliona eura (oko 50 miliona KM) od nane, tvrdeći da je stekla bogatstvo i moć bez vlastitog doprinosa.

Kritizira austrijski sistem koji od 2008. godine ne naplaćuje porez na nasljedstvo, smatrajući to nepravednim. Kako bi ispravila, kako kaže, "promašaj države", Marlene poziva na javnu raspravu i formiranje vijeća od 50 građana koji će odlučiti kako raspodijeliti nasljedstvo.

Marlene, potomak osnivača BASF-a Friedricha Engelhorna, naslijedila je milione od svoje nane Traudl Engelhorn-Vechiatto, čije se bogatstvo procjenjuje na 4.2 miliona dolara. Unaprijed je izjavila da će predati oko 90 posto svog nasljedstva. Unatoč tome što tačan iznos nasljedstva nije jasan, Marlene planira zadržati dio kao "financijsko osiguranje".

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Kako bi omogućila transparentnost i sudjelovanje javnosti, Marlene je poslala pozivnice nasumično odabranim 10.000 Austrijanaca.

Ti građani će formirati vijeće od 50 ljudi, a oni će odlučiti kako raspodijeliti novac. Marlene nema pravo veta na njihove odluke, a u slučaju nesuglasica novac će ostati njoj, piše 24Sata.

Izrazila je nezadovoljstvo politikom koja ne oporezuje nasljedstvo, ističući da mnogi građani s punim radnim vremenom teško sastavljaju kraj s krajem i plaćaju porez na svaki zarađeni euro. Smatra da je ovo korak ka ispravljanju nepravde koju vidi u sistemu i prepuštanju odlučivanja građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije