NASA upozorava: Zemlja je nespremna, a ovo bi nas uništilo

Radiosarajevo.ba
NASA upozorava: Zemlja je nespremna, a ovo bi nas uništilo
Twitter / Foto: Samantha Cristoforetti
Ljudi na Zemlji potpuno su nespremni za iznenadni udar kometa, upozorili su u ponedjeljak NASA-ini znanstvenici na konferenciji Američke geofizičke unije u San Franciscu.

"Najveći problem je, zapravo, da mi ne znamo mnogo o tome što možemo napraviti da bismo spriječili udar kometa u Zemlju", kazao je dr. Joseph Nuth iz NASA-inog centra Goddard, piše Index.hr.

Govoreći na konferenciji Nuth je istaknuo da su veliki i potencijalno opasni kometi i asteroidi vrlo rijetka pojava.

"Ali, s druge strane, mogu se sudariti s planetom svakih 50 do 60 milijuna godina. S obzirom da je komet koji je izazvao izumiranje dinosaura udario prije 65 miliona godina, možda smo malo i probili taj rok", kazao je.

NASA-ini znanstvenici napomenuli su da su se dva posljednja bliska susreta kometa i Zemlje dogodila 1996. i 2014. godine. Ovaj posljednji je otkriven samo 22 mjeseca ranije i da se kretao drugačijom putanjom, bilo bi prekasno za lansiranje misije za skretanje te putanje, prenosi Guardian.

"Priprema za lansiranje svemirske letjelice traje pet godina", napominje Nuth.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije