NASA daje 30 hiljada dolara onome ko može riješiti ovaj problem

Radiosarajevo.ba
NASA daje 30 hiljada dolara onome ko može riješiti ovaj problem
NASA / Ilustracija
NASA je pokrenula takmičenje za inovatore kako bi riješili pomalo neobično pitanje putovanja u svemir – a tri najbolja rješenja dobit će po 30 hiljada dolara.

Problem su – mala i velika nužda u svemiru, te menstrualno krvarenje.

Naime, trenutno ne postoji efikasan sistem „odlaganja ovog otpada“ koji bi se ugradio u svemirsko odijelo, a NASA očekuje da će, tokom putovanja na Mars ili asteroid, astronauti biti i do šest dana bez toaleta – sigurno je da niko ne želi fekalije ili krv zalijepljene za sebe toliko vremena...

Inovatori imaju vremena do 20. decembra da predaju prijedloge i dizajne za sistem koji će sve „sam raditi“ u periodu do šest dana.

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava niti realna opcija koja može trajati šest dana... pritom, dok su u odijelu astronautima je nemoguće dodirnuti svoje tijelo, čak ne mogu počešati ni nos.

I zato im je potrebna pomoć inovatora – astronautima treba sistem koji će efikasno čistiti fekalije, urin ili menstrualno krvarenje, bez rizika od infekcije.

NASA-in cilj je da tri pobjednička prijedloga testira u narednih godinu dana, te ih potpuno implementira u odijela u naredne tri godine.

NASA je također najavila da će prva ljudska posada na Mars putovati u narednoj deceniji.

Inače, sve detalje oglasa možete naći na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije