NASA potvrdila: Pronađen izvor vodene pare na Jupiterovom mjesecu

Radiosarajevo.ba
NASA potvrdila: Pronađen izvor vodene pare na Jupiterovom mjesecu
/ Europa, Jupiterov mjesec
Prije nekoliko dana pažnju svjetske javnosti privuklo je NASA-ino saopćenje u vezi sa "iznenađujućim informacijama" o Jupiterovom mjesecu, Europi. Te iznenađujuće informacije potvrdile su pronalazak izvora vodene pare na površini Jupiterovog mjeseca.

Nakon što se u julu ove godine, pet godina po uzlijetanju sa Zemlje, NASA-ina letjelica Juno "provukla" kroz pojas radijacije i opasne prstenove prašine, te ušla u orbitu Jupitera, počela su istraživanja u orbiti najveće planete Sunčevog sistema. Čim je saopćeno da će nove informacije o ovom istraživanju uskoro biti objavljene, internet i "teoretičari" na društvenim mrežama poludjeli su, nestrpljivo predviđajući šta je to otkriveno na Jupiterovom satelitu, Europi.

Kako je veliki dio javnosti i pretpostavljao, novi dokazi pokazali su, ustvari, veliku mogućnost da na Europi postoji podzemni okean, čime su potvrđene pretpostavke naučnika. Već odavno naučnici tvrde da Europa ima podzemni okean, koji se nalazi ispod ledene površine ovog mjeseca, a kako su iz NASA-e otkrili ovog puta mogućnost postojanja takvog okeana potvrđeno pronalaskom vodoskoka, odnosno izvora vodene pare na površini Europe. 

Time će, čini se, Europa zajedno sa Marsom postati najizgledniji kandidat za buduće misije u svemiru, a posebno je zanimljivo to što je na konferenciji povodom predstavljanja novog NASA-inog otkrića učestvovala i Britney Schmidt, naučnica sa Instituta tehnologije u Atlanti, u čijoj se biografiji ističe kako se bavi istraživanjima o naseljivim sistemima i dinamici okeana na mjesecima i planetama.

Iako se, odmah po objavljivanju saopćenja o novom otkriću na Europi, NASA ogradila od spekulacija u vezi sa tvrdnjama o postojanju vanzemaljskog života, koje su "zapalile" internet prethodnih dana, sigurno je da će "internet teoretičari" nastaviti iznositi svoje stavove o ovom pitanju.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije