NASA objavila prvu sliku najdaljeg svemirskog tijela do kojeg smo došli

Radiosarajevo.ba
NASA objavila prvu sliku najdaljeg svemirskog tijela do kojeg smo došli
Foto: NASA / Prelet pored tijela Ultima Thule

NASA-ina sonda New Horizons preživjela je prelet pored Ultima Thule, najudaljenijeg objekta u svemiru koji je ljudska civilizacija istraživala.

A onda je poslala i prvu fotografiju. Riječ je o izrazito mutnoj fotografiji koja je zapravo spoj dviju fotografija koje je napravio New Horizons. No, iako mutna, ova fotografija zasad daje važne informacije o ovom potpuno nepoznatom svemirskom tijelu.

Tako je vidljiv oblik ovog svemirskog tijela koje se u sredini sužava. Ranije je izračunato kako je objekt dug oko 32 kilometra, a širok 16 kilometara. Sad će to biti moguće točno utvrditi.

Slika je, piše CNN, napravljena s udaljenosti od oko 500.000 milja. To bi bilo oko 800.000 kilometara.

Umjetnička slika desno ilustrira mogući izgled ovog tijela, a bazira se na lijevoj slici. Određen je i smjer vrtnje ovog svemirskog tijela.

Prelet pored tijela Ultima Thule - undefined

Foto: NASA: Prelet pored tijela Ultima Thule

Znanstvenici kažu, kako piše CNN, da postoji čak mogućnost da se radi o dva tijela. To bi sve trebalo biti poznato idućih dana, kad dođu bolji podaci od ovih prvih fotografija.

Podaci koje imamo izgledaju fantastično. Već učimo o Ultimi izbliza. Podaci će biti sve bolji i bolji", kaže istraživač Alan Stern.

U ovoj misiji sudjeluje i Brian May, gitarist legendarne grupe Queen i astrofizičar.

“Misija za mene predstavlja duh avanture i otkrivanja koji je svojstven ljudskom duhu”, rekao je May koji je napisao i pjesmu koju je nazvao New Horizons.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije