Narodni meteorolog: Šta će danas "otkriti" kakvo će vrijeme biti tokom zime

Radiosarajevo.ba
Narodni meteorolog: Šta će danas "otkriti" kakvo će vrijeme biti tokom zime
Foto: Unsplash.com / Sve boje jeseni

Mitrovdan je jedan od ključnih dana u narodnoj meteorologiji. Tako se vjeruje da će, ako je na Mitrovdan sunčano, zima biti mrazovita, ali ipak blaga, sa izuzetno malo hladnih dana. Ako na ovaj praznik padne snijeg, vjeruje se da će se on zadržati sve do aprila.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže za Srpskainfo da nam jutro donosi dobre vijesti.

"To, međutim, ne znači da zima, iako blaga, neće potrajati. Na ovo ukazuju i signali iz prirode. Tako narodno vjerovanje kaže: “što se list duže održi, zima se više oduži”. Ove godine lišće sporo opada. Znači, još će biti sunčanih dana i šetnji alejama, ali drva koja smo uštedjeli u novembru ložićemo do aprila, a možda i do maja", kaže on.

Iako se klima opasno klima, ove godine se, tvrdi Kuštrinović i dugoročne prognoze poklapaju s narodnom meteorologijom. Novembar će, kao i 1975. godine, biti blag. Hladniji dani se očekuju sredinom mjeseca, ozbiljno će zazimiti tek u januaru, ali proljeća ćemo se načekati.

"Prvo zahlađenje nas očekuje 12. novembra, a prvi snijeg će pasti i u Banjaluci vjerovatno krajem novembra. Najhladnija će ove zime biti posljednja dekada januara, što se opet poklapa sa narodnim vjerovanjem da je Sveti Sava, koji pada 27. januara, svetac sredozimac", objašnjava Nebojša, ali dodaje da u februaru, martu i aprilu vjerovatno neće biti žestokih minusa.

Podsjeća na još neka narodna vjerovanja vezana za Mitrovdan. Tako se kaže da crni luk, ako je izvađen uoči Mitrovdana, neće proklijati i pokvariti se, ma koliko zima bila blaga. Na Mitrovdan, dodaje, prognoza se može iščitati i iz grane bukve ili hrasta.

"Danas, ako presječete granu i vidite da je ona vlažna, to znači da će tokom zime biti puno padavina, a ako je grana suha i vrijeme će biti suho, ali mrazovito", kaže Nebojša.

U narodu se vjeruje takođe da će zima biti blaga ako na Mitrovdan ovce leže skupljenih nogu. Nebojša Kuštrinović kaže da i druge domaće životinje, psi, mačke, pa čak i kokoške, mogu biti dobri “meteorolozi”, ali njihove “prognoze” ćemo još pričekati.

"Za mačku se u narodu kaže: Ako se mačka u februaru grije na krovu u martu će uz peć", kaže Kuštrinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije