Narodna vjerovanja: Šta se ne smije raditi petkom

Radiosarajevo.ba
Narodna vjerovanja: Šta se ne smije raditi petkom
Arhiv / Ilustracija
Petak je dan za koga je vezano možda najviše vjerovanja, pogotovo što se dugo smatrao "baksuznim".

Petkom se nikako ne treba češljati, jer važi vjerovanje da od toga boli glava i da kosa sijedi brže.

Često se mogu čuti izjave domaćica da petkom ne peru veš, ne usisavaju, niti rade bilo kakve druge kućne poslove. Neko se čak i ne kupa petkom ili ne siječe nokte.

Vjeruje se da se petkom svi poslovi završavaju, a novi nikako ne započinju.

Još jednu stvar nikako ne treba raditi petkom, ukoliko želite da imate novca! Vjeruje se da petkom nikako ne treba pozajmljivati novac, a ni vraćati dugove.

U pojedinim domaćinstvima važi pravilo da se petkom ništa ne daje iz kuće, a pogotove ne prehrambene namirnice životinjskog porijekla. Onaj ko prekrši pravilo, pa pozajmi nekome mlijeko, vjeruje se da će mu vukovi podavitit stoku.

Petkom su stari izbjegavaili i da putuju.

Vezano za petak je zanimljivo i to da mnogi imaju posebne nazive za određen petak u godini. Prvi petak poslije mjesečeve mjene zove se Mladi petak.

U Mladi petak žene i djevojke ništa ne rade od ženskih radova, ne gotove, hljeb ne mijese, ne šiju, a razlog je glavobolja.

Petak koji pada u Todorove nedelje zove se Ludi petak, petak u Strasnoj nedelji zove se Veliki petak, prvi petak po Uskrsu zove se Svijetli, a Trojičine nedjelje zove se Rusani petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije