Narodna vjerovanja: Ako ste pogriješili na Đurđevdan, nemojte danas!

Radiosarajevo.ba
Narodna vjerovanja: Ako ste pogriješili na Đurđevdan, nemojte danas!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog Marka, pisca jednog od četiri jevanđelja.

Markovdan se obilježava i praznuje od davnina. Vjerovalo se da će onoga ko se danas ogriješi i ne poštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Ovo se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenijela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se vejruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevrijeme koje će ga pratiti preko cijele godine.

Na ovaj dan, vjeruje narod, nikako ne valja spavati tokom dana jer ćete onda biti bunovni, pospani i bolešljivi preko cijele godine.

Izuzetak su oni koji su već “zgriješili” i spavali na Đurđevdan.

Oni treba da odspavaju na istom mjestu kao prije dva dana i tako “ponište dejstvo” pređašnjeg sna da ih "ne stigne kazna".

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

Dan posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Marku – Markovdan crkva praznuje 8. maja po Gregorijanskom kalendaru tj. 25. aprila po Julijanskom kalendaru. To je praznik posvećen Hristovom učeniku i prvom pomoćniku Svetog Petra, Marku, koji je na molbu vjernika napisao knjigu i Isusovim čudesima i učenju.

Tako je prema predanju nastalo prvo jevanđelje.

Marko je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra, koji ga je u svojoj prvoj poslanici nazvao svojim sinom, ali ne sinom po tijelu, nego po duhu. Kada je Marko bio s Petrom u Rimu, vjernici su ga zamolili da im napiše o spasonosnoj nauci Isusa Hrista, njegovim čudima i životu, piše B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije