Nakon što su odbijeni 31 put, gej par se uspio crkveno vjenčati: "Ljubav je ljubav"

6
Radiosarajevo.ba
Nakon što su odbijeni 31 put, gej par se uspio crkveno vjenčati: "Ljubav je ljubav"
Foto: Instagram / Crkveno vjenčanje gej para

Gej par koji tvrdi da je 31 put odbijen za crkveno vjenčanje napokon se vjenčao u crkvi i kažu da su presretni.

Shane Yerrell (39) i David Sparrey (30) iz Waltham Abbeyja u Engleskoj vjenčali su se prošlog mjeseca u Wansteadu u istočnom Londonu.

Oduvijek su željeli crkveno vjenčanje, ali kažu da su odbijeni 31 put u raznim crkvama. U 32. pokušaju, Ujedinjena reformirana crkva Wanstead rekla im je "da" i par se uspio vjenčati pred porodicom i prijateljima 21. oktobra.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Shane, koji je zamjenik gradonačelnika u svom gradu, izjavio je za Daily Mail: "Iskreno govoreći, skoro smo bili odustali. Međutim, nakon što sam razgovarao s velečasnom dr. Tessom Henry-Robinson i dobio potvrdu, doslovno sam vrištao od radosti i skakao po sobi. David mi nije vjerovao"

Kaže da mu je Tessa rekla da vidi da se njih dvojica vole i da je ljubav - ljubav. "Bio je to najbolji osjećaj na svijetu. Ona smatra da se svako zaslužuje vjenčati s osobom koju voli i u pravu je", dodao je.

Vjenčale se Miss Argentine i Miss Portorika: Nakon objave na Instagramu pratitelji oduševljeni

Vjenčale se Miss Argentine i Miss Portorika: Nakon objave na Instagramu pratitelji oduševljeni

Par je naglasio kako će zauvijek biti zahvalan crkvi, koja im je bila "kao svjetlo na kraju tunela". "Mislili smo da se ovo nikada neće dogoditi. Sve su nas crkve prije odbijale", ispričao je Shane.

Par prakticira kršćanstvo i redovno idu u crkvu

Par se upoznao preko zajedničkog prijatelja 2014. godine, a vezu su započeli 2016. Inženjer elektrotehnike David nakon nekog je vremena zaprosio na plaži Shanea tokom porodičnog odmora na Kreti, a par je vjenčanje planirao dvije godine unaprijed.

Obojica su kršćani koji redovno idu u crkvu i zbog toga su željeli tradicionalno crkveno vjenčanje. Shane je znao provesti sate i sate na telefonu pokušavajući pronaći crkvu koja bi ih pristala vjenčati.

David: Odlučnost se isplatila. Vjenčanje je bilo savršeno

Na vjenčanju je David prvi išao do oltara sa svojom mamom Dawn Bond, a Shanea su dopratile mama Maria Markham i baka Iris Markham. Više od 100 uzvanika okupilo se u crkvi kako bi svjedočili njihovom sretnom trenutku, a dodatnih 40 gostiju pridružilo se na zabavi u gradskoj vijećnici.

U crtiću Peppa Pig prvi put predstavljen istospolni par

U crtiću Peppa Pig prvi put predstavljen istospolni par

"Bio je to dan ispunjen ljubavlju, koji nikada neću zaboraviti. Bilo je to savršeno vjenčanje. Mi smo još bili izvan sebe jer nas je crkva uopće pristala vjenčati. Ali sve je bilo kako treba. Nadao sam se da će se Shaneovo strpljenje i odlučnost isplatiti i to se i dogodilo", rekao je David.

Shane: Ljubav je ljubav, bez obzira na to jeste li hetero ili gej

Njegov suprug Shane složio se da nije mogao ni vjerovati da se vjenčanje događa, iako je naglasio da mu je to bio "najposebniji trenutak u životu". Dodao je kako je sretan jer nisu pristali na "manje nego što zaslužuju".

"Gej ljudi jednostavno misle da je to nemoguće, ali ako ste istospolni par i želite se vjenčati u crkvi, nemojte odustati. Mislim da se mnoge crkve boje reakcije vjernika jer su oni uglavnom uvjereni da je to suprotno onomu što Biblija kaže. Ali ljubav je ljubav, bez obzira na to jeste li hetero ili gej", naveo je Shane.

Velečasna Henry-Robinson rekla je za MyLondon da je njena crkva ponosna što su vjenčali ovaj par. Istospolni brakovi legalizirani su u Velikoj Britaniji 2013. godine, a prvi brakovi sklopljeni su početkom 2014. godine.

Međutim, prema web stranici engleske crkve, zakon sprječava njene propovjednike da sklapaju istospolne brakove. Dodaje se da vas, iako ne postoje ovlaštene službe za blagoslov istospolnog braka, vaša lokalna crkva ipak može podržati molitvom, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije