Veliki iskorak: Predstavljen prvi akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Veliki iskorak: Predstavljen prvi akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Predstavljen akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH

Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini predstavlja značajan, veliki korak u oblasti ljudskih prava u našoj zemlji, rečeno je danas u Sarajevu prilikom predstavljanja ovog dokumenta.

Vijeće ministara BiH je u julu 2022. godine usvojilo ovaj Akcioni plan. To je prvi Akcioni plan ove vrste, koji je inicirala Agencija za ravnopravnost spolova/Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a koji je razvijen uz podršku Europske unije i Vijeća Europe kroz projekt "Promocija različitosti i jednakosti u BiH". Projekt je dio zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe "Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Važan korak: Vijeće ministara usvojio prvi LGBTI akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu

Važan korak: Vijeće ministara usvojio prvi LGBTI akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu

Jasmila Žbanić: Rezolucija u Srebrenici je potrebna ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata

Jasmila Žbanić: Rezolucija u Srebrenici je potrebna ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova je kazala da je ovo važan korak u postizanju pune ravnopravnosti svih osoba u ovom društvu i ravnopravnosti pripadnika LGBTI zajednice.

"Ovaj Akcioni plan je usvojen u julu ove godine i to je prvi ovakav plan u BiH. Mislim da su time nadležni organi u ovoj državi pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost za zaštitu i promociju, jačanje prava LGBTI osoba na sistematičan način", navela je Urumova.

Po njenim riječima, poduzeli su konkretne aktivnosti na jačanju kapaciteta i na osiguranju da se načela koja su sadržana u Akcionom planu provode i u praksi.

"Uvjereni smo da je ovaj Akcioni plan izvrsna osnova za dalje aktivnosti. U ime Vijeća Europe bih naglasila da smo uz vas, da ćemo vas i dalje podržavati i da ćemo biti s vama u vašim naporima da ostvarite cilj i punu ravnopravnost svih pripadnika društva, uključujući LGBTI osobe", kazala je Urumova.

Šef Odjeljenja za inkluziju i programe za borbu protiv diskriminacije Vijeća Europe Thorsten Afflerbach je kazao da su standardi Vijeća Europe i mehanizmi osmišljeni kako bi ojačali poštivanje ljudskih prava svih osoba, a to uključuje i jednaka prava i dostojanstvo svih osoba, što znači i LGBTI osoba i drugih ugroženih ili osjetljivih grupa.

Čestitao je Bosni i Hercegovini na izradi ovog prvog strateškog zajedničkog dokumenta, a to je Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba.

Predstavljen akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Predstavljen akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH

Po njegovim riječima, nadležni organi BiH su odlučili da provedu neke najvažnije dokumente i preporuke Vijeća Europe i Europske unije.

"S nestrpljenjem očekujemo da se ostvari napredak u poboljšanju situacije za LGBTI populaciju u ovoj zemlji provođenjem ovog plana. Vijeće Europe će ostati vaš pouzdan partner, partner nadležnih državnih organa i organizacija civilnog društva u nastojanju da se osiguraju jednaka prava LGBTI populacije, a i partner koji će pomoći vlastima ove države u provedbi ovog Akcionog plana", zaključio je Afflerbach.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je kazao da zaštita ljudskih prava, dostojanstva, zabrana diskriminacije i privatnost su ključne vrijednosti EU.

"Osnovna prava su također značajan kriterij puta integracija u EU, a BiH je započela taj proces",  naveo je on.

Istaknuo je da je usvojeni Akcioni plan rezultat zajedničkog rada svih relevantnih strana institucionalnog nivoa, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija koje su koordinirane od Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

"EU će nastaviti s promocijom i zaštitom svih ljudskih prava LGBTI osoba i njihove zajednice na osnovu postojećih međunarodnih pravnih standarda. Vjerujem da će usvajanje ovog Akcionog plana označiti novu fazu naših zajedničkih napora da promoviramo ravnopravnost i zatim da ćemo podići glas LGBTI zajednice u BiH", zaključio je Vannini.

Predstavljen akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Predstavljen akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je kazala da je, kao i svuda u svijetu, LGBTI populacija diskriminirana i teško dolaze do ostvarivanja svojih prava.

"Činimo sitne korake, ali idemo naprijed. Nadamo se da će sve institucije prihvatiti obaveze koje su u Akcionom planu. Predvidjeli smo da se Akcioni plan prati i očekujemo otvorenost institucija u poštivanju međunarodnih standarda na koje se BiH obavezala", kazala je Filipović-Hadžiabdić.

U tom smislu, pozvala je sve institucije da preuzmu ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana, koje su praktično preuzete iz međunarodnih standarda Ujedinjenih nacija, Europske unije i Vijeća Europe.

Po njenim riječima, jedna važna obaveza je podizanje svijesti i razumijevanja, kako javnosti, tako i ljudi koji rade u institucijama da budu osjetljiviji prema problemima i pitanjima ove populacije.

Izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra Emina Bošnjak je kazala da se u BiH može vidjeti određeni institucionalni napredak u borbi za ravnopravnost LGBTI osoba.

"Možemo, kao aktivisti LGBTI pokreta, da pozdravimo usvajanje Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH za period 2021-2024. godina. To su pitanja i lista mjera koje treba učiniti da bi se život za LGBTI osobe u BiH poboljšao, od pristupa pravima, do zabrane diskriminacije, ali i rada na tome da stvorimo bh. društvo koje prihvata manjine, uključujući i LGBTI osobe", kazala je Bošnjak.

Predstavljen akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Predstavljen akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije