Nakon puta od 500 kilometara: Krdo divljih slonova približava se kineskom gradu

0
Hina
Nakon puta od 500 kilometara: Krdo divljih slonova približava se kineskom gradu
PrtScr / Grupa azijskih slonova pravi haos u Kini

Krdo divljih slonova približilo se gradu Kunmingu, prijestolnici jugozapadne kineske pokrajine Yunnan u srijedu, izbjegavajući sve pokušaje njihovog preusmjeravanja, nakon putovanja od nekoliko stotina kilometara iz šuma na jugu zemlje.

Grupa azijskih slonova, među njima i tri mladunca, izvorno je živjela u prirodnom rezervatu, navodi državna novinska agencija Xinhua.

Slonovi su putovali gotovo 500 kilometara uz autoceste i kroz obrađena polja tokom proteklih mjeseci.

Bili su nekoliko kilometara udaljeni od oboda Kunmiga, grada s oko 8 miliona stanovnika, u srijedu poslijepodne po lokalnom vremenu, objavila je državna televizija CCTV.

Iako je nejasno zašto se slonovi kreću prema sjeveru, Xinhua navodi da je smanjenje fonda jestivih biljaka u šumama ugrozilo slonove, čiji je broj porastao u Yunnanu prethodnih decenija.

Sukobi između seljaka i slonova mogu nastati, uslijed ulaska životinja u sela kako bi jeli plodove. Krdo slonova nanijelo je oko 6,8 miliona juana štete (oko 1.8 milion KM).

Lokalne vlasti u Yunnanu, koji graniči s Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom koristili su, u proteklim sedmicama, razne zapreke na cestama i tone hrane kako bi preusmjerili krdo, istovremeno evakuirajući stanovnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije