Nakon paklenih vrućina stiže 'ciklona - ubica ljeta': Poznati meteorolog otkrio kada će zahladnjeti

0
Radiosarajevo.ba
Nakon paklenih vrućina stiže 'ciklona - ubica ljeta': Poznati meteorolog otkrio kada će zahladnjeti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vjetar u kosi u Sarajevu

"Iako vas već danima pripremamo na njegov dolazak, na sam spomen toplinskog vala, siguran sam, većini naših čiteteljica i čitatelja diže se kosa na glavi", kazao je poznati hrvatski meteorolog Ivan Šolić.

DHMZ je na svojoj službenoj stranici za iduće dane u gotovo svim dalmatinskim gradovima izdao upozorenje 3. kategorije (vrlo velika opasnost) na pojavu toplinskog vala, koji je upravo započepo svoj "vrući ples", a na građane se apelira da ne ulaze s njim "u kolo", već da se drže debele hladovine, piju puno tekućine i slušaju savjete nadležnih institucija i ljekara.

Meteorolog je također najavio skori dolazak tzv. "summerkillera".

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

Nesreća u Austriji: Povrijeđena državljanka BiH u sudaru sa vozom

Za početak, da razjasnimo što je to summerkiller. Naime, riječ je o terminu koji je u žargonu zaljubljenika u meteorologiju rezerviran za prvu ozbiljniju ciklonu poslije Velike Gospe nakon koje ljeto više "nije isto". Iako su vrućine i dalje moguće i vjerovatne, summerkiller je ciklona koja ljetu zada prvi ozbiljniji udarac "ispod pojasa".

Analizom najnovijih izlaza vodećih prognostičkih modela postoje signali za ciklonalnu aktivnost u Dalmaciji i osjetniji pad temperature zraka koncem nedjelje i na samom početku iduće sedmice, čime bi summerkiller doslovno "izbio" toplinski val, piše Slobodna Dalmacija.

Prema Europskom centru za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga, za sedam dana sa sjeverozapada starog kontinenta na područje Hrvatske bi "po visini" trebao prodrijeti hladan zrak, uz istovremeno formiranje ciklone s kojom bi konačno stigle padavine i okončale dugo aridno (sušno) razdoblje u kojem se nalazimo.

Američki GFS model spomenutu promjenu vremena, doduše, vidi nešto skromnije, ali i on je dosljedan u (meteo) scenariju po kojem bi se vrućina krajem sedmice trebala ispuhati. U iščekivanju summerkillera, možemo zaključiti kako će aktualni toplinski val biti kudikamo izdržljiviji u odnosu na onaj iz jula koji nas je zaista iscrpio, zaključio je poznati hrvatski meteorolog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije