Najveći mesožder savremenog doba uočen 80 godina nakon izumiranja

Radiosarajevo.ba
Najveći mesožder savremenog doba uočen 80 godina nakon izumiranja
YouTube / Prtscr
Prošlo je nešto više od osam decenija otkako je tasmanijski tigar, najveći mesožder savremenog doba, poznat još i kao torbarski vuk ili tasmanijski vuk, proglašen izumrlom vrstom.

Posljednji primjerak tog sisara uginuo je u zoološkom vrtu 1936. godine.

Nada da to možda i nije baš tako probudila se pošto se pojavila informacija o dva odvojena slučaja iz sjeverne Australije, da je ova životinja viđena. Tvrdi se da su ti slučajevi vjerodostojni. Naučnici s Univerziteta James Cook su uvjereni da posjeduju zub te životinje.

"Te životinje ne liče ni na šta što sam vidio u životu. Izgledaju kao psi, žuto-braon su boje i imaju pruge na bokovima", rekao je jedan od svjedoka za britanski Telegraph. Profesor Bill Lorens je postavio 50 kamera na toj lokaciji, u nadi da će uspjeti da snimi tajanstvenu životinju.

Glasine o pojavi još dvije vrste ugroženih životnja u posljednje vrijeme su uzbudile prirodnjake. BBC je javio da je na istoku Tajlanda uočeno šest mladunaca veoma rijetkog indokineskog tigra, vrste čija se populacija procjenjuje na svega 250 preostalih primjeraka na svijetu.

A kako je objavio National Geographic, prvi put u posljednje dvije decenije pojavili su se i dokazi o postojanju dva mladunčeta pantera sjeverno od rijeke Kalusahači, na Floridi u SAD-u, piše Newser, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije