Najveći grijeh na posnoj slavi: Šta nikako ne smijete raditi za Nikoljdan

Radiosarajevo.ba
Najveći grijeh na posnoj slavi: Šta nikako ne smijete raditi za Nikoljdan
Foto: Instagram / Posna slava

Jedan poguban i štetan običaj se polako iz neupućenosti u nekim krajevima Balkana uvlači u narod.

Naime, kada neka pravoslavna slava padne uz post, ili u srijedu ili petak, na primjer Nikoljdan, koji je uvijek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira na to da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni grijeh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na grijeh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vrijeme kada pravoslavna crkva naređuje post. Kad slava padne u srijedu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan.

Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, „prikazati“ na trpezi malo ribe i posne hrane, a poslije postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemjerje, i nije dostojno hrišćanina i pravoslavca, pogotovo kada se zna da se može čak ljepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji čak i kuhar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu, piše Kurir.

Na Nikoljdan trudnice ne smiju ljubiti pokojnike.

Prema tradiciji na današnji dan ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove, ali zato treba darivati djecu i pripremiti Božićno žito kako bi vam cijela godina bila plodna i bogata.

Danas treba drugima opraštati i u krugu porodice i najbližih proslaviti ovaj dan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije