Najuzbudljivije biciklističke staze u svijetu

Radiosarajevo.ba
Najuzbudljivije biciklističke staze u svijetu
Foto: Visit Limburg / Vodena biciklistička staza u Belgiji

Svjetski ekonomski forum je napravio listu najuzbudljivijih biciklističkih staza u svijetu.

Na prvom mjestu su vijadukti biciklističkih staza na Novom Zelandu koji se grade iznad saobraćajnica za motorna vozila. U gradu Auckland se grade staze koje će biti sigurne za bicikliste. Bit će povezane sa postojećom biciklističkom infrastrukturom.

U Belgiji postoji staza izgrađena kroz jezero. Zbog toga je pozicionirana na drugo mjesto. Takva staza postoji u provinciji Limburg. Dok se biciklista vozi stazom, može rukom dotaknuti vodu. Zatim se imaju priliku voziti stazama okružene šumom.

Jedan od najdužih vijadukta na kojem je biciklistička staza izgrađen je u kineskom Xiamenu. Nalazi se na trećem mjestu liste. Dug je 7,6 kilometara. Izgrađen je iznad saobraćajnica. Njime se svakodnevno prevozi dvije hiljade biciklista. Povezan je s ostalom transportnom infrastrukturom.

Iz Svjetskog ekonomskog foruma podsjećaju da se biciklizmom znatno doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova. Osim toga, biciklizam je dobar za zdravlje čovjeka.

Snimke navedenih staza možete pogledati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije