National Geographic o biciklističkoj stazi koja će proći kroz BiH i region

K. S.
National Geographic o biciklističkoj stazi koja će proći kroz BiH i region
Foto: Transdinarica.com / Trans Dinarica: Jedinstvena biciklistička staza kroz brojne krajolike
Nova ruta nazvana jednostavno Trans Dinarica je prekogranična biciklistička ruta koja povezuje Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Ona počinje u dolini Soča u Sloveniji u blizini granice sa Italijom. Put vodi južno hrvatskom obalom na Jadranskom moru prije nego li skrene istočno i završava u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, piše ugledna američka mreža National Geographic.

Međutim, konačni cilj rute, kako su precizirali organizatori biciklističke mreže, je uvezivanje svih osam država Zapadnog Balkana - Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i Makedonije.

Na kombinaciji različitih površina, asfalta, šljunka, zemlje, ruta uključuje različite palete pejzaža od litica iznad mora, planinskih prolaza, alpskih jezera i rijeka, gradova u srcu Dinarskih planina (to je ujedno i zvanični naziv projekta). Avantura i kultura jednako su zastupljeni, a Trans Dinarica će pružiti ljudima ono što ne mogu svugdje vidjeti u ovom uglu jugoistočne Europe.

Trans Dinarica: Jedinstvena biciklistička staza kroz brojne krajolike - undefined

Foto: Transdinarica.com

“Ovaj kraj posjeduje izvornu autentičnu, stoljećima staru tradiciju dočekivanja gostiju sa hranom, vinom, i pričama iz regiona”, piše National Geographic.

Ideja za Trans Dinaricu rodila se 2016. godine kada su se tri turistička operatera iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ujedinila da kreiraju koridor koji bi se prostirao preko Zapadnog Balkana, a turisti često ne primjećuju ovaj dio. Misija je da se kombinuje planinski biciklizam s brojnim historijskim sadržajima.

Trans Dinarica: Jedinstvena biciklistička staza kroz brojne krajolike - undefined

Foto: Transdinarica.com

Kako bi to i napravili, mreža Trans Dinarica dotiče se infrastrukturnih i pristupnih izazova dok pomaže u osnaživanju održivih porodičnih i lokalnih biznisa. Inspirisana projektom Via Dinarica koji se prostire na 1.930 kilometara širom osam istih zemalja, Trans Dinarica omogućava posjetiteljima da prvi put se voze kroz UNESCO zaštićena područja, sela i nacionalne parkove.

Nedavno je grupa biciklista iz Sarajeva krenula na trodnevno putovanje dugo 320 kilometara prema Podgorici kako bi istražili potencijalne rute za biciklističku strazu.

Trans Dinarica: Jedinstvena biciklistička staza kroz brojne krajolike - undefined

Foto: Transdinarica.com

Edo Vričić iz jednog hrvatskog turističkog operatera za National Geographic kaže da Trans Dinarica ne nudi tipičan turistički osjećaj, zato što to nije.

“Ovo su prava mjesta koja nisu poznata turistima, ali volje biti domaćini”, napominje Vričić.

Jan Klavora iz agencije iz Ljubljane slaže se sa konstatacijom i dodaje da se ovo putovanje “ljudskom brzinom” savršeno uklapa u Balkan.

“Mi volimo reći da su biciklisti spori i gladni. S obzirom na to da biciklisti ne mogu nositi mnogo sa sobom, ali ipak mogu stići na sva mjesta. Ova staza pomaže da se preoblikuje infrastruktura cijelim dužinom i da se osigura snažan podsticaj razvoju privrede u udaljenim mjestima, gdje drugi turisti osim biciklista ne svraćaju”, kaže Klavora.

Na granici sa Crnom Gorom, grupa biciklista produžuje Trans Dinaricu preko rijeke Tara koja se ulijeva u kanjon, drugu najdublju klisuru na planeti. Nadalje, strmi, snijegom prekrivreni vrhovi Nacionalnog parka Durmitor postali su ilustracija Trans Dinarice, gdje se mogu vidjeti brojni pastiri koji sa svojim stadima se kreću ovuda.

Trans Dinarica: Jedinstvena biciklistička staza kroz brojne krajolike - undefined

Foto: Transdinarica.com

Thierry Joubert iz jedne sarajevske organizacije kaže da je cilj Trans Dinarice da napravi jednu izazovnu rutu koja će inspirirati mnoge bicikliste na jednom prilično netaknutom dijelu Europe.

Prema njegovim riječima, ovakve biciklističke staze predominantne su u Sloveniji dok se alternativne rute traže u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i u drugim zemljama.

“Ova ruta će uspjeti jer oslikava Zapadni Balkan. Regija nudi beskrajne pejzaže, koje vam doslovno oduzimaju dah, te nude priliku da se sjedne, jede i pije sa lokalnim stanovništvom, koje živi da podijeli svoju kulturu”, napominje Joubert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije