Najusamljeniji lav više nije u betonskoj ćeliji: Trenutak kad prvi put ugleda travu rasplakao svijet

2
Radiosarajevo.ba
Najusamljeniji lav više nije u betonskoj ćeliji: Trenutak kad prvi put ugleda travu rasplakao svijet
Foto: Prtscr / Youtube / Trenutak kad lav Ruben prvi put ugleda travju

Petnaestogodišnji lav Ruben napokon se vratio u svoje prirodno stanište nakon što je godinama bio zatočen u betonskoj ćeliji — pritom je postao toliko usamljen da je prestao rikati.

Lav je ostavljen u napuštenom zoološkom vrtu u Armeniji nakon što je njegov vlasnik preminuo, a sve ostale životinje iz zoološkog vrta su bile premještene - osim njega, prema Animal Defenders International.

Sada je Rubenu ponuđena druga šansa za život nakon putovanja dugog 8.300 kilometara, od Armenije do ADI rezervata za divlje životinje u Free Stateu, u Južnoafričkoj Republici.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Predsjednik ADI-ja Jan Creamer rekao je kako su svi počeli plakati kad su vidjeli Rubena kako čini prve korake.

"Lavovi su najdruštveniji među velikim mačkama, žive u obiteljskim čoporima u divljini", objasnio je Creamer. "Stoga je za Rubena moralo biti zastrašujuće to što nije imao kontakt ili komunikaciju s drugim lavovima. Vidjeti ga kako gleda u travu i hoda po njoj prvi put, kako sluša glasove svoje vrste, s afričkim suncem na leđima, sve nas je potreslo do suza."

Nevjerojatno putovanje pomogao je Qatar Airways Cargo, koji se uključio sa svojom dobrotvornom inicijativom "WeQare". Katar je osigurao avion s vratima dovoljno velikim da se ubaci sanduk u kojem je bio Ruben.

Kada je Ruben stigao, nije mogao ni hodati kako treba jer je patio od pothranjenosti i nedostatka vježbe - ali samo kratko vrijeme boravka u utočištu već je imalo čudesnog utjecaja na njegovo ponašanje.

"Njegovo se cijelo držanje promijenilo, lice mu je opušteno i više nema straha”, rekao je Creamer. "Njegova odlučnost da hoda je inspirativna. Ako se spotakne ili padne, samo se podigne i nastavi dalje. On nije ništa manje od heroja."

Ruben je pokazao nevjerojatnu otpornost čim je izašao iz svog putnog sanduka. Odmah se počeo igrati s onim što se naziva njegovom prvom igračkom - golemom boksačkom vrećom punom "mačje trave", a počeo mu se vraćati urlik jer je sada okružen drugim lavovima.

"Nevjerojatno, u samo nekoliko dana njegovo se stanje čudesno poboljšava", rekao je Creamer. "Znamo da će ovo biti dug put i da će zahtijevati stalni veterinarski tretman, ali početak njegovog novog života nije mogao biti bolji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije